Фінляндію з боку Росії “штурмують” мігранти: країна ЄС різко відповіла

Фінляндія готова закрити ще більше пунктів пропуску на кордоні з Росією. Вже сьогодні вночі чотири пункти пропуску на кордоні з Росією будуть закриті через велику кількість шукачів притулку, які хочуть потрапити до Фінляндії без віз. У Гельсінкі підозрюють, що це Кремль навмисно дестабілізує ситуацію.

Про це йдеться у сюжеті кореспондентки ТСН Оксани Ткаченко.

Кордон Фінляндії з Росією – фактичний кордон з Євросоюзом і простягається на тисячу 340 кілометрів. За останні тижні тут несподівано з'явилися близько трьох сотень шукачів притулку – переважно мігранти з Іраку, Ємену, Сомалі та Сирії. Всі вони без документів. Тож влада вирішила позакривати пункти пропуску.

Фінляндія закриває свій східний кордон із Росією. Уряд вирішив повністю закрити пункти пропуску на сухопутному кордоні між Фінляндією та Росією від 18 листопада 2023 року. Будь-який перетин не буде дозволено в цих місцях”, – сказала міністерка внутрішніх справ Фінляндії Марі Рантанен.

У Фінляндії певні – це навмисна дестабілізація їхньої країни з боку Кремля. Такі гібридні атаки мігрантами раніше вже були відпрацьовані в Білорусі за сприяння Москви. Тепер у Гельсінкі заявляють, що російські прикордонники навмисно пропускають людей без віз, хоча цього раніше не робили, і допомагають їм дістатися рубежів.

На всі звинувачення в російському МЗС лише цинічно відповідають, що не зобов'язані займатися фільтрацією біженців. Фінський прем'єр Петтері Орпо не приховує – такого з боку Кремля очікували ще від початку повномасштабного вторгнення Росії до України.

Закриття пунктів пропуску – не перші обмежувальні заходи, що їх запровадила Фінляндія проти Росії. За останні два роки Гельсінкі заборонив в'їзд російським туристам – дозволяють лише тим, хто має посвідку на проживання або громадянство ЄС, та запровадив заборону на в'їзд зареєстрованих у Росії автомобілів. Ці обмеження діятимуть аж до повного припинення агресії, а от прикордонні пункти залишатимуться закритими принаймні до 18 лютого наступного року.

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: Новини ТСН 23:00 за 17 листопада 2023 року | Новини України

Нагадаємо, раніше фінська влада вже запровадила додатковий обмежувальний захід – заборонила перетин кордону з Росією на велосипеді. Це сталося тому, що за останні місяці до Фінляндії намагалася потрапити рекордно велика кількість росіян і громадян третіх країн, які не мають в'їзних документів. Вони все частіше намагалися в'їхати на велосипедах, тож тепер Фінляндія вживає заходів.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *