Коли та як викопувати жоржини, як зберігати зимою

Чи потрібно викопувати жоржини на зиму

Жоржини — теплолюбна культура, в місцях природного зростання якої ґрунт не замерзає. Тому агротехніка вирощування жоржин в нашому кліматі припускає їх обов'язкове викопування до настання зимових холодів.

Бульби жоржин крихкі, погано переносять вогкість, схильні до різних захворювань і ушкоджень шкідниками. Деякі садівники на зиму залишають підземну частину рослини у відкритому ґрунті. Щоб запобігти промерзанню рослини, вони утепляють ґрунт над місцем зростання жоржини. Проте бульби навіть близьких до нуля температур не витримають. Небезпечною для кореневої системи жоржини також є постійна дія вологи в період спокою. Тому навіть, якщо рослину добре накрити, але залишити на зиму вона загине. 

Коли викопувати жоржини на зиму

Потрібно орієнтуватися на погодні умови та стан рослини. Найкраще викопувати після перших заморозків, щоб підземна частина встигла визріти та підготуватися до стану спокою, а надземна частина жоржин і квітки мають бути прихоплені морозом.

Тобто, викопувати бульби жоржин слід після перших осінніх заморозків, коли стебла рослин пов'януть і придбають виражено коричневий колір. Коли температура повітря уперше опуститься нижче 0 °C, треба почекати пару днів, щоб майбутній посадковий матеріал пройшов невелике загартування холодом, а потім в сухий, погожий день викопати рослину. 

Як викопувати жоржини

  • Обріжте, найкраще зробити це секатором, відмерлу надземну частину, залишивши “хвостик” в 10-15 см. Так буде зручніше витягатиме кущ із землі.
  • Акуратно викопайте рослини лопатою, якщо вони ростуть в щільному ґрунті або вилами, якщо ґрунт рихлий. Будьте обережними, намагайтеся не пошкодити бульби й прикореневу шийку.
  • Обріжте стебла до висоти 2-3 см,  залиште викопаний кущ  у такому вигляді на деякий час, щоб кущик підсохнув.
  • Обережно видалите надмірний ґрунт з бульб.
  • Перенесіть бульби в тепле, сухе і добре провітрюване місце, де вони зможуть висохнути остаточно. Це може зайняти близько двох тижнів.
  • Підсушені жоржини огляньте на предмет хвороб і шкідників, заражені екземпляри потрібно знищити. Підгнилі та обламані частини кореня зачищають і знезаражують.

Як зберігати жоржини зимою

  • Найкраща температура для зимівлі жоржинових бульб +3.+10 С. Якщо температура близька до нуля градусів, виникає ризик псування бульб холодом. Температура вище +10 С активує вегетацію, що призводить до послаблення кореневища.
  • Оптимальна вологість повітря  —  60-70%.  Взимку періодично жоржини злегка зволожують.
  • Бульби краще зберігатимуться у темряві, в такому випадку вони перебувають в стані спокою.

Бульби жоржини можна зберігати на балконі або лоджії, в підвалі, льосі та навіть в домашніх умовах. Для цього викладіть їх шарами в ящики або контейнери, присипаючи кожен шар сухим піском, тирсою, торфом, вермикулітом або будь-яким іншим сипучим гігроскопічним матеріалом. Бульби не повинні стикатися одна з одною та бути повністю покритими.  

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *