Найбільший у світі айсберг відірвався і почав дрейфувати вперше за 30 років – фото

Найбільший у світі айсберг рухається вперше за понад три десятиліття, повідомили вчені.

Про це пише Reuters.

Антарктичний айсберг під назвою A23a, площа якого становить майже 4000 квадратних кілометрів, приблизно втричі перевищує розмір Нью-Йорка.

Від моменту відколювання від шельфового льодовика Фільхнер-Ронне в Західній Антарктиді 1986 року айсберг переважно опинився на мілині після того, як його основа застрягла на дні моря Ведделла.

Нещодавні супутникові знімки показують, що айсберг вагою майже трильйон тонн зараз швидко дрейфує повз північний край Антарктичного півострова, чому сприяють сильні вітри й течії.

За словами гляціолога Британської антарктичної служби Олівера Марша, рідко можна побачити айсберг такого розміру, що рухається, тому вчені уважно стежитимуть за його траєкторією.

У міру того, як його рух набирає обертів, колосальний айсберг, найімовірніше, потрапить до Антарктичної циркумполярної течії. Це спрямує його до Південного океану шляхом, відомим як “алея айсбергів”, де можна знайти інших представників його виду, що погойдуються в темних водах.

“З часом він, ймовірно, просто трохи витончився і набув трохи додаткової плавучості, яка дозволила йому відірватися від дна океану і штовхатися океанськими течіями”, – сказав Марш. A23a також є одним із найстаріших айсбергів у світі.

Цілком можливо, що A23a знову сів на мілину біля острова Південна Джорджія. Це створить проблему для дикої природи Антарктиди. Мільйони тюленів, пінгвінів і морських птахів розмножуються на острові та годуються в навколишніх водах. А23а міг би перекрити такий доступ.

Нагадаємо, бабуся прокинулася в жаху після операції з новими грудьми та сідницями, про які не просила. Вона хотіла лише прибрати обвислу шкіру.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *