На прапорі Киргизстану виявили “зраду”: як зміниться державний символ (фото)

У середу, 29 листопада, парламент Киргизстану ухвалив у першому читанні законопроєкт про зміну державного прапора. Критики державного символу, серед яких був і президент країни Садир Жапаров, заявили, що його центральний елемент нагадує соняшник, який у місцевій культурі символізує схильність до зради та рабську залежність.

Про це повідомляє Reuters.

“У нашому суспільстві поширена думка, що наш прапор схожий на соняшник, і це одна з причин, чому країна не може встати з колін”, — сказав президент Жапаров минулого місяця, коментуючи таку ініціативу.

Головною новацією у прапорі Киргизстану стане те, що промені сонця, який є його центральний елементом, будуть не хвилястими, а прямими.

Прапор цієї центральноазіатської держави було ухвалено 1992 року після здобуття нею незалежності від Радянського Союзу. На ньому зображене жовте сонце, яке одночасно є верхівкою (тундуком) традиційного киргизького намету-юрти, із 40 променями на червоному тлі.

Під час громадського обговорення законопроєкту було запропоновано ще один варіант державного прапора. Окрім того, президент Садир Джапаров опублікував перероблений разом з авторами прапора свій варіант з темнішим відтінком полотнища. Зрештою остаточно обраним варіантом став прапор, на якому сонце має прямі промені одного розміру, а в тундук додано ще одну (четверту) лінію.

Нагадаємо, раніше президент Киргизстану Садир Жапаров заявив про готовність співпрацювати з Європейським Союзом, тим самим відсторонившись від політики Росії, яка донедавна мала значний вплив на цю колишню радянську республіку в Центральній Азії.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *