Повернення заручників та заява Маска: що відомо про війну між Ізраїлем і ХАМАСом

В Ізраїлі заявили, що ХАМАС порушив перемир'я, атакувавши групу військових ЦАХАЛу на півночі Сектора Гази. Західні політики наполягають на тому, що режим тиші має тривати: адже серед заручників, захоплених терористами 7 жовтня, чимало людей з подвійним громадянством.

Про це йдеться у сюжеті кореспондентки ТСН Яни Слєсарчук.

ХАМАС віддав заручників, а Ізраїль – засуджених палестинців

Бойовики ХАМАСу після 50 днів полону відпустили частину заручників, їх передали Червоному Хресту.

Серед звільнених дітей – 12-річний Ейтан Яхаломі, його батько Охад досі залишається в руках ХАМАСу. Надія побачити його найближчим часом не згасає – бо перемир'я подовжили ще на дві доби на тих самих умовах, повідомляють у Катарі.

Ізраїль теж відпустив палестинських в'язнів. Серед них – 16-річна Нафут Хаммад, яка кидалася ножем на свою єврейську вчительку. Інша засуджена, яку відпустили, – Ейтаф Джарадад, її звинувачували у вбивстві ізраїльського поселенця.

Візит Маска до Ізраїлю

До Ізраїлю також раптово приїхав Ілон Маск. Раніше через його антисемітські висловлювання від реклами в його соцмережі Х (колишньому Twitter) відмовилися низка великих американських і світових компаній.

Прем'єр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу показав Маску кібуц, спустошений під час масованої атаки бойовиків ХАМАСу, зокрема оселю, де жила родина 4-річної Авігайль Ідан. Її батьків убили, вона втекла до сусідів – і разом з родиною сусідів потрапила в полон, їх до останнього тримали в Газі і лише два дні тому відпустили.

Після екскурсії Маск із Нетяньягу проводять спільний радіоефір. Мільярдер погоджується: ХАМАС треба знищити. Але зазначає, що хотів би допомогти відновити Газу після війни.

Ізраїль наполягає – перемир'я лише тимчасове, і рано чи пізно бойові дії відновляться та триватимуть ще принаймні два місяці.

Йти з Гази, доки інфраструктуру ХАМАСу повністю не знищено, ізраїльтяни відмовляються. Хоча все більше міжнародних партнерів на цьому наполягають.

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: ХАМАС порушив перемир'я: ізраїльська армія заявила про атаку на півночі Сектора Гази

Нагадаємо, в середині жовтня батькові Емілі повідомили, що його викрадену бойовиками ХАМАСу доньку було вбито. Дізнавшись про смерть дитини, батько зітхнув із полегшенням і зізнався – найбільше боявся, що Емілі страждатиме в полоні.

Однак напередодні стало відомо, що Емілі жива, і її вдалося звільнити з полону в Секторі Гази.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *