Саудівська Аравія пропонує Ірану інвестиції в обмін на обмеження підтримки ХАМАСу – Bloomberg

Саудівська Аравія запропонувала Ірану посилити співпрацю та інвестувати в його підсанкційну економіку, якщо Тегеран не дозволить своїм регіональним сателітам перетворити війну Ізраїлю та ХАМАСу на ширший конфлікт.

Про це пише Bloomberg з посиланням на арабських і західних офіційних осіб.

За інформацією джерел видання, ця пропозиція була надіслана безпосередньо та різними способами після нападу ХАМАСу на Ізраїль минулого місяця.

Можливість глибшої взаємодії також виникла під час зустрічі між президентом Ірану Ібрагімом Райсі та спадковим саудівським принцом Мухаммедом ібн Салманом під час саміту в Ер-Ріяді в листопаді, присвяченому війні в Газі. Райсі був одним із перших лідерів, з якими саудівський наслідний принц спілкувався після атаки ХАМАСу на Ізраїль.

Крім того, Вашингтон співпрацює з Саудівською Аравією та іншими її арабськими союзниками, щоб зупинити Тегеран в “озброєнні” та розширенні конфлікту. Йдеться про збройні групи від Лівану та палестинських територій до Іраку, Сирії та Ємену.

Хоча незрозуміло, наскільки серйозно Тегеран сприйняв ініціативи Ер-Ріяда, поки що регіональній війні вдалося запобігти. Саудівці та їхні арабські союзники все ще побоюються, що загроза можлива, якщо Ізраїль продовжить свою військову кампанію зі знищення ХАМАСу.

У виданні зауважують, що Іран і Саудівська Аравія давно змагаються за те, щоб бути головною геополітичною силою на Близькому Сході.

За інформацією Bloomberg, спадковий принц Мухаммед ібн Салман зосереджується на деескалації з Іраном. Під час своїх зустрічей з офіційними особами Ірану він і його помічники також висловлювали занепокоєння Саудівської Аравії щодо підтримки Іраном збройних груп в арабському світі, водночас розповідаючи про переваги співпраці.

Чи згадувалася у переговорах підтримка Іраном агресії РФ проти України, видання не повідомляє.

Раніше США закликали Іран припинити агресію в регіоні та допомогу Путіну у війні проти України.

Нагадаємо, 7 жовтня ХАМАС розпочав масовану ракетну атаку та наземне вторгнення до Ізраїлю.

У відповідь ЦАХАЛ розпочав операцію в Секторі Гази. Міністр оборони Йоав Ґалант заявив, що ізраїльські війська не покинуть Сектор Гази, доки всі заручники не будуть повернуті до Ізраїлю.

Читайте також:

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *