Як швидко ​​мобілізованому пройти ВЛК – поради юриста

Військовозобов'язані мають пройти військово-лікарську комісію (ВЛК) для підтвердження придатності, обмеженої придатності або непридатності для військової служби. Часто під час ВЛК військовозобов'язані можуть зіткнутися з деякими проблемними моментами.   

За словами юриста практики військового права та перерахунку військових пенсій Іллі Шипка, проблеми в таких ситуаціях бувають дуже різні. Наприклад, може мати місце неналежний і неякісний огляд стану здоров'я, неналежне виявлення хвороб у військовозобов’язаних лікарями комісій, пише “РБК-Україна”.

“Також можна зіткнутися з неврахуванням і незазначенням у висновку всіх наявних проблем зі здоров’ям та діагнозів і з відміткою у висновку ВЛК “обмежено придатний до військової служби” в осіб з другою, третьою, а інколи і з першою групою інвалідності. З кожним місяцем війни такі проблеми все більше і більше стають актуальними й нагальними”, – пояснює юрист.

Проте юрист зауважує, що є певний порядок дій, який допоможе значно спростити проходження ВЛК і вирішити проблеми, які виникають під час цього. До прикладу, брати всі довідки та документи, в яких раніше були засвідчені проблеми зі здоров'ям.

“Найперше для того, щоб лікарі змогли врахувати всі ваші захворювання, треба надавати лікарську документацію щодо тих чи інших проблем зі здоров’ям: заключення, епікризи, рентген-знімки, результати аналізів тощо”, – каже Ілля Шипко.

Проте у військкоматах лікарі з більшою довірою ставляться до медичної документації, яка була отримана саме в державних лікарняних установах, а не у приватних клініках.

Тому треба до проходження комісії підготувати такі документи та за необхідності надати їх профільному лікареві.

“Зверніть також увагу, що в разі неврахування та ігнорування певних діагнозів завжди є можливість не погодитися з рішенням ВЛК місцевого рівня й оскаржити його до обласного ВЛК, а потім, за необхідності, – і до ЦВЛК”, – зауважив експерт.

А якщо людину з інвалідністю за рішенням комісії визнано обмежено придатною до військової служби і її намагаються мобілізувати, то завжди є можливість за допомогою юриста скласти відмову від мобілізації у зв’язку з відсутністю добровільної згоди, передбаченої ст. 23 Закону України ‘”Про мобілізацію та мобілізаційну підготовку”.

Нагадаємо, на Черкащині самотній батько відмовився від мобілізації – суд його покарав.

Читайте також: 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *