НБУ знову пом’якшив валютні обмеження для бізнесу та громадян: про які саме 4 зміни йдеться

Національний банк України скасував усі обмеження для банків і небанківських фінансових установ на обсяги можливого продажу ними готівкової іноземної валюти населенню.

Про це повідомили в НБУ.

Так, Експортно-кредитному агентству (ЕКА) дозволено переказувати за кордон кошти для відшкодування чи компенсації витрат за договорами страхування і перестрахування, укладеними з іноземними страховими (перестраховими) компаніями, а також для оплати витрат ЕКА, пов’язаних зі здійсненням таких операцій.

“Це зроблено, щоб забезпечити можливості страхування ризиків під час збройної агресії рф проти України з метою гарантування безпеки судноплавства, сприяння стабільності морських перевезень, забезпечення сталого експорту української продукції через порти України”, – йдеться у повідомленні Нацбанку.

Також НБУ розширив перелік послуг, для оплати яких дозволено здійснювати транскордонні перекази громадянам, включно з учасниками бойових дій, які внаслідок збройної агресії росії проти України потребують лікування або відновлення здоров’я за межами України.

“До відповідного переліку додано супутні додаткові послуги, пов’язані з процесом лікування чи реабілітації в медичних закладах іноземних держав, які є його невід’ємною частиною”, – додають у Нацбанку.

Дозволено оплату послуг, які є необхідними для створення належних умов для навчання студентів за кордоном, зокрема: оплату за проживання, отримання візи на період навчання, трансферів від гуртожитку до навчальних офісів, харчування, страхування, медичних послуг у разі необхідності надання невідкладної медичної допомоги.

Тим часом Нацбанк оприлюднив офіційний курс валют на 1 грудня. Банк України знизив курс долара. Долар здешевшав після зростання протягом чотирьох днів поспіль.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *