“єРобота”: як отримати гроші від держави та хто може скористатись програмою підтримки

У межах урядової програми “єРобота” підприємці вже отримали понад 8 тисяч грантів. А це – більш як чотири мільярди гривень. Лише переробникам видали близько двох мільярдів. Для цього потрібно подати заявку через портал “Дія”, розробивши бізнес-проєкт. У Кабміні кажуть: програма стала такою успішною, що продовжити її хочуть і наступного року. 

Про це йдеться у сюжеті кореспондентки ТСН Олени Лоскун.

“єРобота”: що кажуть підприємці

Віталій Аверкін – генеральний директор одного із підприємств Київщини. Він скористався урядовою програмою та отримав кошти на дороге обладнання. 

Раніше підприємство Віталія виробляло нерафіновану олію. Продавали  її посередникам у портах. Звідти олію наливом як сировину, відправляли за кордон. Але з початком війни морські шляхи обірвалися. А транспортувати у масловозах невигідно. Тож вирішили  виготовляти ще й рафіновану – розлиту у пляшки. Так легше і дешевше її експортувати.

Устаткування для очищення олії дороговартісне. Лише автоматизована лінія розливу обійшлася приблизно в 11 мільйонів гривень. Частину коштів – 8 мільйонів гривень взяли у рамках програми “єРобота”. Її для переробних підприємств уряд запустив минулоріч. Це – гранти від держави на відкриття чи розвиток бізнесу.

“8 мільйонів, які ми отримуємо від держави, ми повинні на протязі 3 років у вигляді у податків із зарплати повернути у державу. Також податки – це оренда землі”, – каже Віталій Аверкін.

За умовами, Віталій має створити нові робочі місця. Частину співробітників він уже набрав. Серед них є і переселенці. Для персоналу навіть збудували житло.

На Київщині родина Михайла Сиворка взяла близько 8 мільйонів гривень на розширення плантації фундука на Київщині. Раніше горіховими садами опікувався його син Сергій. Але як почалася велика війна – став на захист країни, доручивши справу батьку.

За грант накупили саджанців та трактор. Частину висадили торік. Нині чекають на нові надходження. 

Як отримати гроші від держави

Щоб отримати кошти – передусім потрібно розробити бізнес-план. І подати заявку через портал “Дія”.

“Одна модель для всіх територій. Покривається з боку держави на 50%. Ще 50% від проєкту має покрити заявник своїми грошима. Якщо це території деокуповані – там 30% заявник покриває , 80% покриває держава”, – каже заступниця міністра економіки Надія Бігун.

Тільки переробникам уже видали більше чотирьохсот грантів на понад два мільярди гривень. В уряді підрахували: завдяки програмі вдалося створити майже 8 з половиною тисяч робочих місць. Досі – ніхто з підприємців умов отримання гранту не порушив.

“У нас лідери це – агропереробка. 135 підприємств отримали грантів на понад 886 млн грн. На 2 місці обробка деревини 37 грантоотримувачів на 151 млн грн. На 3 місці виготовлення металевих виробів”, – каже заступниця міністра економіки Надія Бігун.

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: ТСН 17:00 за 3 грудня 2023 року | Повний випуск новин

Нагадаємо, в Україні ФОП не поставив військовим 600 дронів, за які взяв гроші

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *