Норвегія приймає українських біженців: які умови та виплати (фото)

Біженці можуть в’їжджати до Норвегії без біометричного паспорта та візи і перебувати у країні без реєстрації протягом 90 днів. Далі можна отримати тимчасовий захист. Для українців у Норвегії передбачене безкоштовне житло, фінансова та медична допомога.

Сайт ТСН.ua розповідає, яку допомогу надають українцям у Норвегії. Про умови проживання, розмір фінансової допомоги, медичну допомогу та навчання.

Хто може отримати тимчасовий захист у Норвегії

Тимчасовий колективний захист можуть отримати всі громадяни України та їхні сім'ї, які були переміщені внаслідок війни. А також громадяни третіх держав та особи без громадянства, які отримали захист у країнах, де триває війна, як-от Україна, та їхні родини. Українці можуть отримати дозвіл на тимчасове перебування в Норвегії на термін до одного року, з можливістю продовження до трьох років. Ви не можете отримати колективний захист, якщо:

  • ‍не проживали в Україні до 24 лютого 2022 року;
  • проживали в Норвегії чи іншій країні до 24 лютого 2022 року;
  • маєте посвідку на проживання в Норвегії;
  • не є громадянином України, але маєте посвідку на проживання в Україні.

Норвегія не є членом ЄС, тому процедура оформлення захисту трохи відрізняється.

Житло для українців у Норвегії

Українцям у Норвегії надають безкоштовне житло. Після прибуття біженців селять у приймальному центрі. А потім, після оформлення документів, – в одній із громад країни. Саме комуна відповідає за надання житла. Найчастіше українців розселяють у спеціальних невеликих гуртожитках. Щоб отримати тимчасовий захист, не обов’язково жити в наданому житлі – можна самостійно орендувати квартиру.

Медична допомога для біженців у Норвегії

Біженці також мають право отримувати в Норвегії медичну допомогу, якщо ви захворіли, потребуєте отримання стоматологічних послуг або маєте певну залежність. Однак дорослі після відвідування лікаря мають сплачувати персональну частку. Сума коливається в межах 15-35 євро. Втім, допомога надається, навіть якщо ви не маєте можливості за неї сплатити. За госпіталізацію в лікарні платити не треба.

Виплати для біженців у Норвегії

Фінансову допомогу в Норвегії можуть отримувати українці, які не в змозі забезпечувати себе самостійно. Вони отримують право на грошову допомогу. Щомісячні виплати перші пів року, під час інтеграційної програми, становлять близько 1 800 євро на дорослу людину. Суму з часом коригують – приблизно 650 євро на дорослого та від 250 до 350 євро – на кожну дитину.

Освіта для біженців у Норвегії

Діти з України від 6 до 16 років у Норвегії мають право на безкоштовну освіту. Після цього можна отримати державне місце в коледжі або в університеті зі стипендією.

Детальніше про те, як подати заяву про надання тимчасового захисту, можна на сайті посольства України в Королівстві Норвегія.

Нагадаємо, що правила в'їзду до країн ЄС посиляться від 2024 року. Зміни торкнуться українців та мешканців інших безвізових країн – для перетину кордону доведеться отримувати спеціальний дозвіл ETIAS і сплачувати за нього збір у розмірі 7 євро. Також потрібно буде заповнити спеціальну анкету, яку мають схвалити.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *