“Залізний генерал” не стримався: гучні заяви Залужного про мобілізацію

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний вперше від початку повномасштабної війни вийшов на пресконференцію. Головком зробив низку гучних заяв і звернувся до українців щодо мобілізації.

Про всі подробиці закритого брифінгу розповіла в ексклюзивному сюжеті для TSN.ua журналістка Вікторія Гнатюк.

Кого призиватимуть?

Правила мобілізації все нові й нові. Призивати хочуть вже не лише осіб із 3 групою інвалідності, а й із другою, принаймні так стверджує нардепка Безугла, а посилається вона на нібито документ із підписом головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного. 

Які діагнози включає ІІІ група інвалідності?

Хоча в пояснювальній записці навпаки – людей із 1 та 2 групами призивати не збираються. Але наразі розберемося із 3 групою – які діагнози до неї входять та хто, ймовірно, втратить відстрочку, якщо рішення про призов осіб із 3 групою інвалідності таки ухвалять. Знову ж таки, посилаємося на постанову Кабміну №10 від 2015 року. Список довжелезний, але візьмемо основне.

Отже, до 3 групи інвалідності входять люди, які мають єдину нирку, яка функціонує, мають сліпоту на одне око або взагалі відсутнє одне око, не мають однієї легені, мають кардіостимулятор у серці, який функціонує. А також до цієї групи входять люди, які мають дефект щелепи чи твердого піднебіння, якщо протезування не забезпечує жування й ковтання та призводить до помірно вираженого дефіциту ваги тіла, рубці й дефекти обличчя, які не піддаються хірургічно-косметологічній корекції, карликовість зі зростом нижче 130 сантиметрів у чоловіків і 120 сантиметрів у жінок, параліч кисті за неефективності фізичної реабілітації та ще кілька десятків абсолютно різних хвороб. Звісно, наразі невідомо, чи дійсно з такими тяжкими хворобами можуть мобілізувати, чи й тут буде виділена якась певна категорія.

Читайте провідні новини дня:

Гучна заява Залужного

Але коли про такі наміри стало відомо загалу, Мережа просто вибухнула. Відреагував на новий законопроєкт навіть головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний. Він заявив, що в Україні давно час впровадити лише дві категорії громадян: придатний і непридатний, бо головне зараз – вибороти незалежність.

Звідка взялася цифра 500 тисяч потенційних мобілізованих?

Так прокоментував мобілізацію головнокомандувач у прямому ефірі телеканалу “Ми – Україна” в рамках телемарафону “Єдині новини”. Вже за годину Залужний вийшов на свою першу після початку повномасштабної війни пресконференцію і відповів на запитання, які найбільше зараз хвилюють українців. Прокоментував головком і скандальну цифру у 500 тисяч мобілізованих.

За яких умов відбудеться демобілізація?

До цього українці вимагали демобілізацію військових, які від перших днів війни на фронті. Втім, мало хто говорив про інший бік монети – всіх їх треба кимось замінити, інакше, самі розумієте, – триколор. Зараз влада і військове керівництво знайшли точки дотику й визначилися з термінами служби, але є “але”, через яке демобілізація може зірватися.

Водночас строковиків готові відпустити на відпочинок уже зараз.

Ситуація на фронті: коментарі головкома і позиція щодо повісток

І от, власне, зараз на фронті не легше. Ворог не припиняє атакувати. Залужний на запитання журналістів щодо заяви росіян про повне захоплення Мар’їнки відповів, що українські війська таки відійшли: в деяких місцях окопалися на околицях міста, а в інших – трохи далі.

Складна ситуація і в Авдіївці. Є ймовірність, що росіяни зможуть захопити місто за кілька місяців. Тому нічого проти головнокомандувач не має і щодо видавання повісток онлайн, бо головне завдання – набрати людей і дати їм гідне навчання, щоб протистояти ворогові.

Водночас Залужний заявив, що роботою ТЦК він вкрай незадоволений.

Але відверто визнав головнокомандувач і власний промах.

Тяжкий 2023-й: яким буде 2024?

Вміти визнавати свої помилки може не кожен, і не кожен може щось змінити. Натомість Залужний обіцяє: всі пункти будуть враховані, і 2024 рік буде кардинально відрізнятися від поточного. Він зазначив, що в теперішній війні допомагають наука й технологічні прориви.

Водночас Залужний впевнений, що західні партнери залишаться поряд і проблем зі зброєю в української армії не буде.

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: Війна, мобілізація, плани росіян: ТОП ЗАЯВ ЗАЛУЖНОГО!

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *