Києвом гуляють віруси: чи справді можуть закрити школи й садки та як вберегти дітей

У Києві всі школи й дитсадки можуть перевести на дистанційне навчання. Таку неочікувану заяву 6 лютого зробили в Київській міській адміністрації. У владі закликають батьків відповідально поставитися до цієї інформації, адже у столиці різко зросла захворюваність на грип і ГРВІ.

Як киянам вберегти дітей, чи справді можуть закрити школи й садки та які віруси гуляють столицею – в ексклюзиві TSN.UA.

У Києві “гуляють” віруси

Більше 20 тисяч випадків грипу та ГРВІ всього за останній тиждень. У Київській міській державній адміністрації приголомшили свіжими статистичними даними – у столиці фіксують різкий скачок захворюваності, зокрема серед дітей!

Загалом у Києві порівняно з попереднім тижнем спостерігається зростання захворюваності на 14,5% переважно за рахунок дитячого населення. Так, випадків захворювання в дітей виявлено 11 305 проти 9 061 за минулий тиждень (зростання на 24,8%). Захворюваність серед дорослих змінилася з 8 605 на 8 924 (зростання на 3,7%).

Дивіться на ютуб-каналі ТСН: Шок! Діти масово хворіють! У Києві закривають школи і дитячі садки!

Діти становлять 55,9% від загальної кількості, попереднього тижня – 51,3%. Захворюваність серед школярів зросла на 23,7%. Так, у дітей шкільного віку зареєстровано 6 301 випадок.

Зростає і кількість госпіталізованих. За останній тиждень до лікарень потрапило більше 600 людей, дві третини з них – діти. Не треба забувати і про COVID-19. Його за тиждень виявили у сотні киян.

Рівень захворюваності нижчий епідемічного порогу на 14,2%. Наразі цей показник становить 685,2.

 У КМДА готуються закривати школи?

У КМДА попередили – там готові до рішучих заходів, тож якщо ситуація ще погіршиться, вони будуть змушені закрити столичні школи й дитсадки. Допоки ситуація не перейшла критичний рубіж, батьків закликають з розумом підійти до проблеми. Якщо ваша дитина має симптоми ГРВІ, то не ведіть її до школи чи дитсадка. Ваша відповідальність вбереже не тільки здоров’я вашої дитини, але й інших.

І це не порожні лякалки. Епідемія грипу вирує по всій Україні. Найскладніша ситуація у Вінниці й Ужгороді. Від 29 січня та 2 лютого відповідно діти там на дистанційці. Вчаться з дому і на всій Вінниччині – в місцевій ОВА заявили, що на онлайні досі перебувають 180 шкіл. В Ужгороді ж ситуація взагалі лякає. За даними медиків, у місті значно зросла кількість госпіталізованих – більш ніж на 36%, більшість із них – діти. Епідемічну ситуацію в Ужгороді класифікують як епідемію високої інтенсивності з перевищенням епідпорогу на 80,1%.

Перевищення епідеміологічного порогу також 1 лютого зафіксували ще в 3 областях: Житомирській, Чернівецькій і Хмельницькій.

“Україна перебуває в середині епідемічного сезону з грипу та ГРВІ. Наразі через циркуляцію вірусів грипу у 22 регіонах країни спостерігається підйом захворюваності на ГРВІ, зокрема серед дітей. Враховуючи дані щотижневого моніторингу, очікується, що від січня і до квітня вірус грипу переважатиме над коронавірусною інфекцією”, – каже головний санітарний лікар країни Ігор Кузін.

Епідсезон у розпалі

У МОЗ інформують, що епідсезон у самому розпалі, тож українцям варто бути, як ніколи, обачними та слідкувати за своїм здоров’ям. У жовтні 2023 року на ГРВІ та грип перехворіли 2,5 мільйона громадян. Упродовж січня 2024-го в Україні хворіли й на COVID-19. Наразі найпоширенішими різновидом хвороби є субваріант “Дженні”.

Він вкрай заразний – можливо, найзаразніший із тих, що знає людство, втім, більшість переносить його легко і хворіють здебільшого саме невакциновані літні люди. Щеплення ж майже нівелюють наслідки хвороби. Не забувайте й те, що захиститися і не підхопити хворобу легше, ніж потім її лікувати.

Як вберегтися від вірусних інфекцій:

Пам’ятайте, що захиститися від вірусних інфекцій легше, ніж їх лікувати. Тому дотримуйтеся таких правил:

  • Регулярно мийте руки або використовуйте антисептик.
  • Якщо використовуєте захисну маску – робіть це правильно: періодично змінюйте і мийте руки після кожного її торкання.
  • Прикривайте ліктем рот і ніс, коли чхаєте або кашляєте.
  • Уникайте скупчень людей.
  • Дотримуйтеся фізичної дистанції.
  • Щеплюйтеся проти грипу та COVID-19.

“Пам’ятайте, вакцинуватися проти грипу можна дорослим і дітям з піврічного віку, а від коронавірусної хвороби – дорослим і дітям від 5 років”, – зазначено в повідомленні.

Додамо, що імунна відповідь розвивається як внаслідок перенесеної інфекції, так і внаслідок щеплення. Тому імунітет від COVID-19 набудуть як люди, які перехворіли на нього, так і ті, хто вакцинувався.

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *