У Путіна тиждень розпочався жахливо: хто з його союзників “встромив ножа” у спину

Швеція подолала останню перешкоду на шляху до НАТО — крок, який не підтримує кремлівський диктатор Володимир Путін.

Про це пише Newsweek

Парламент Угорщини в понеділок, 26 лютого, проголосував за ратифікацію заявки Швеції на вступ до військового альянсу, незважаючи на те, що угорський прем’єр-міністр Віктор Орбан вважається одним з небагатьох союзників Путіна в НАТО. Для вступу до НАТО країна потребує одностайної підтримки всіх членів Альянсу, і Угорщина була останньою, хто утримувався, щоб схвалити Швецію після того, як Туреччина ратифікувала запит цієї країни в січні.

Путін відверто висловлювався проти розширення НАТО і називав можливість розширення Альянсу як одне з виправдань свого вторгнення в Україну. Однак саме війна в Україні підштовхнула Фінляндію та Швецію до одночасного подання листів із проханням про вступ до НАТО у травні 2022 року. Фінляндія стала членом НАТО у квітні 2023 року.

У понеділок Newsweek звернувся до Кремля електронною поштою за коментарем.

Голосування в парламенті Угорщини переважною більшістю голосів підтримало ратифікацію Швеції: 188 голосів “за” і шість “проти”.

Орбан навіть публічно підтримав заявку Швеції. Як повідомляє Associated Press, перед голосуванням прем’єр-міністр заявив законодавцям: “Військова співпраця між Швецією та Угорщиною і вступ Швеції до НАТО зміцнюють безпеку Угорщини”.

Голосування в понеділок відбулося після п’ятничної зустрічі між Орбаном і прем’єр-міністром Швеції Ульфом Крістерссоном, під час якої, як повідомляється, вони врегулювали деякі затяжні дипломатичні суперечності.

“Сьогодні історичний день. Парламенти всіх країн-членів НАТО проголосували за вступ Швеції до НАТО, — написав Крістерссон у понеділок вранці в соціальній мережі X, колишній Twitter. — Швеція готова взяти на себе відповідальність за євроатлантичну безпеку”.

Тим часом Путін продовжує стикатися з осудом за своє вторгнення в Україну. Хоча російські збройні сили нещодавно встановили контроль над українським містом Авдіївка, путінські військові не досягли успіху на полі бою, який прогнозували багато аналітиків.

Росія також зазнала значних втрат в Україні. За останніми оцінками Генерального штабу Збройних сил України, Росія втратила понад 410 000 військовослужбовців від початку війни.

Newsweek не зміг самостійно перевірити українські цифри, які перевищують багато інших оцінок. Кремль рідко оприлюднює свої власні цифри, а коли оприлюднює, вважається, що вони занижені.

Путін і офіційні особи Кремля поки що публічно не коментували голосування Угорщини щодо Швеції та НАТО, але речник Кремля Дмитро Пєсков заявив у липні 2022 року, що безпека Росії буде під загрозою, якщо Швеція стане членом Альянсу.

“Негативні наслідки однозначні”, — сказав тоді Пєсков, повідомляє Agence France-Presse.

Читайте провідні новини дня: 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *