Як Фінляндія допомагає Україні боротися з російськими окупантами: пояснила пані посол

Фінляндія продовжує роботу над ініціативою президента України Володимира Зеленського щодо безпекової гарантії. Фінський уряд ухвалив рішення про “всеосяжну допомогу” від країни до 2027 року.

Про це в інтерв’ю “Укрінформ” розповіла пані посол України у Фінляндії Ольга Діброва.

За її словами, Фінляндія від перших днів повномасштабного вторгнення доводить діями, що вона є одним із найнадійніших партнерів України.

“Для ілюстрації системності й довгострокового характеру безпекової допомоги нагадаю, що торік у травні новий уряд Фінляндії розробив програму на 2023-2027 роки, в якій чітко визначено, що Україна – це головний отримувач всеосяжної допомоги Фінляндії. Поряд з цим в урядовій програмі також окреслено активну роль Фінляндії у зміцненні економічної ізоляції Росії, притягненні її до відповідальності за вчинені в Україні злочини та руйнування, зокрема у формі спрямування заморожених російських активів на відбудову України”, – розповіла Ольга Діброва.

Вона також додала, що станом на березень 2024 року вже готується 23-й пакет оборонної допомоги. Крім того, наприкінці минулого року уряд країни схвалив рішення про довгострокові інвестиції у виробництво боєприпасів насамперед з огляду на значні потреби України.

“Фінляндія також є одним з активних партнерів у плані реалізації Формули миру президента Зеленського, зокрема її восьмого пункту щодо оцінки та подолання екологічної шкоди. Щодо сьогоднішніх реалій – як ви знаєте, 1 березня відбулася інавгурація нового президента Фінляндії. У своїй промові на церемонії Александер Стубб чітко заявив, що Україна бореться за всіх, хто вірить у ліберальну демократію, і що партнери повинні стояти поруч з Україною та продовжувати допомагати їй стільки, скільки буде потрібно. Команда нового президента на цьому тижні лише стала до роботи. Однак уже можу запевнити, що ми тісно координуємо з фінською стороною бачення подальших кроків, і найближчим часом уже будуть конкретні обриси нашої спільної інтенсивної роботи”, – наголосила пані посол.

Нагадаємо, що Фінляндія не встановлювала жодних обмежень щодо своєї зброї, яку передала Україні, тож ЗСУ можуть використовувати надану зброю також на території Росії.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *