Історії людей, які потрапили під ракетний обстріл у Києві: художниця з картинами і незламна бариста

У Печерському районі Києва триває ліквідація наслідків ракетного удару. Кипить робота біля художньої академії імені Михайла Бойчука. Під час обстрілів балістикою зруйновано один із корпусів закладу.

Про це йдеться у сюжеті кореспондентки ТСН Інни Боднар.

Студенти не встигли добігти до укриття

У Києві ліквідовують наслідки російських ударів. Висотники обрізують пошкоджені шматки дерев, ремонтники зрізають залишки паркану. Всі розчищають шлях до зруйнованого корпусу академії декоративно-прикладного мистецтва.

За роботами стежить викладач кафедри живопису. Його аудиторія – одразу за зруйнованою частиною. В момент вибуху він зі студентами був на занятті.

“Тут малювали студенти на мольбертах натюрморт”, – згадує викладач Мирослав Вайда.

Потім пролунала повітряна тривога і вони гуртом лише встигли дійти до дверей. Вибуховою хвилею повибивало вікна в автівках. Постраждали й сусідні житлові будинки.

Бариста, яка готувала каву одразу після ударів

Змітає з балкона потрощені залишки пані Євгенія. В момент вибуху вона була вдома. Якої сили була вибухова хвиля – у Мережі з'явилося відео з кав'ярні через дорогу.

А потім ця тендітна дівчина у блакитному вразила усіх. Бариста продовжила всім готувати каву. Тепер тут вікна закрили фанерою і пропонують відвідувачам писати побажання. У баристи Марії сьогодні вихідний, але вона навідалася на роботу.

“Я трохи відійшла. Щоб не плакати, я сміялася. Я в шоці, мені стільки слів підтримки написали люди, яких я не знала, з інших країн”, – каже дівчина.

Історія художниці, яка рятувала картини

Біля зруйнованого корпусу художньої академії імені Михайла Бойчука ходить ще одна тендітна дівчина. Бережно підіймає роботи і ледь не плаче. Це художниця Анастасія Осмаловська – під руїнами її робота, яка експонувалася на виставці “Жінка в полум’ї війни”.

“Тут брала участь “Захисниця” і я приїхала її хоч поранену винести. Але нічого нема. Все знищено. Я себе так заспокоюю. Що тут дуже багато було робіт іконних намолених і моя робота – “Захисниця” – це мотанка зі зброєю в руках, яка захищає Україну. Я буду так думати, що ці роботи захистили життя людей”, – каже Анастасія Осмаловська.

Найближчі два тижні студенти навчатимуться дистанційно, поки фахівці визначатимуть стан вцілілого корпусу академії.

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: Новини ТСН 11:00 за 27 березня 2024 року | Новини України

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *