Що робити, щоб кури не їли яєць

Господарки знають, що іноді кури починають їсти яйця, які самі несуть. Розбираємось, чому кури клюють яйця і що з цим робити.

Чому кури їдять яйця — можливі причини

  • Причиною може бути нестача в організмі птиці кальцію. Таким чином птах поповнює його запас.  В такому разі до раціону курей потрібно додати більше кальцію. Можна обмежитись крейдою, а можна додати до корму подрібнену яєчну шкарлупу. 
  • Крім нестачі кальцію, кури можуть починати клювати яйця через нестачу білка, особливо взимку. Влітку отримати білок можна  з комашками, черв’ячками чи рослинною їжею. Взимку без допомоги господаря це важко зробити.
  • На поведінку птиці може вплинути також нестача вітаміну D через дефіцит сонячного світла зимою. Про дефіцит цього вітаміну будуть сигналізувати опухлі суглоби, м’якість дзьоба та кігтиків, невпевнена постава та стан самих яєць.
  • Серед причин, чому кури клюють свої яйця є тіснота в курятнику та недостатність території для прогулянки. Щільність посадки курей в курятнику повинна бути від 2 до 4 птахів на квадратний метр. Для вигулювання на квадратний метр має припадати не більше однієї  курки. Потрібно випускати птахів на прогулянку на свіжому повітрі. Активною частиною дня для курей є період в 14-16 годин. В цей час вони потребують освітлення навіть взимку.  
  • Причиною може бути порода несучки. Деякі породи генетично схильні до поїдання своїх яєць. Таким курям рекомендують обрізати дзьоба.
  • Порушення «ієрархії» в курятнику. Виводки не варто збивати до групи пза відсутності їх контакту в стадії курчат, а також за значної вікової різниці. 
  • Поїдання яєць може бути спричинено також стресом, агресією в курятнику.

Що робити, щоб кури не їли яйця

Як зазначалося вище, найперше, що потрібно зробити — це налагодити правильний раціон, в якому повинні бути присутні в достатній кількості всі поживні речовини — білки, жири, вуглеводи, вітаміни та мінерали. Особливо це стосується зими. Крім того, у зимовий час в курнику слід забезпечити додаткове освітлення. Не забувайте додавати до раціону вітаміни, свіжу траву. Поставте в курник годівницю з кальцієм (крейдою, або подрібненою яєчною шкаралупою). 

Для курей дуже важливо правильно облаштувати гнізда. Вони повинні розташовуватися невисоко і повинні бути досить просторими. Всередині має бути м’яко і тепло. Для профілактики прекрасно підійдуть гнізда з пристроєм, який дозволяє яйця модразу ж скочуватися в окремий лоток. Гнізда для 10 несучок нем’ясних порід влаштовують по 2-3 одиниці з розміром біля 25*35 см в закутках. Курник тримають в чистоті та стежать за вологістю, а також наявністю гризунів чи доступ домашніх тварин.

Господарки, щоб відучити курей клювати яйця, рекомендують покласти в гніздо муляж. Зробити його неважко. Обережно за допомогою шприца з голкою видаліть вміст яйця. Заповніть його гірчицею і гострим перцем. Після таких «ласощів» птиці більше не захочуть клювати знесені яйця.

Або інший варіант – замісіть солоне тісто – 1 склянка борошна, 0,5 склянки солі та 0,5 склянки води. Накатайте з такого тіста кульки у формі яєць, поставте тісто в тепле місце, щоб зверху яйця підсохли. Покладіть ошуканки в місце, де несуться кури.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *