Як навчитися говорити “ні”: як правильно відмовляти людям

Є така категорія людей, яким важко відмовляти не лише рідним і близьким, а й колегам, а то й зовсім стороннім людям. У багатьох, як-то кажуть, язик не повертається, щоб відмовити у проханні. Одразу приходять думки, що ми в такому разі якісь погані люди, якщо відмовляємо тим, кого любимо. Але чи так це насправді?

На жаль, багато людей, зокрема і близьких, звикають, коли їм постійно допомагають та відгукуються на прохання, і зловживають цим, самостійно не хочуть розв'язувати свої проблеми й питання.

Саме для таких ситуацій і потрібно навчитися говорити їм “ні”. Як цьому навчитися, радять психологи.

Чому важко говорити “ні”

Найчастіше нам складно відмовляти, бо:

  • Нам страшно образити, засмутити, не виправдати очікування.
  • Ми боїмося зруйнувати стосунки, уславитися егоїстами.
  • Будь-яку відмову комусь психіка людини сприймає як відмову собі, та насправді це відмова лише на  прохання. Кожен з нас боїться відмови і, відповідно, побоюється відмовляти іншим. Якщо я йому скажу “ні”, він потім мені скаже так само.
  • Ми не знаємо, чи маємо право відмовляти, не знаємо власних особистих кордонів.
  • Ми просто не вміємо відмовляти. Не напрацьований досвід відмов, фраз, словесних конструкцій: чітких, коректних, без роздратування і претензій.
  • Ми намагаєтеся уникати будь-яких конфліктів.

Але бажання уникати конфліктів – не показник успішних взаємин, а радше симптом невдалих. Краще визнати, що виникнення негативних емоцій між людьми – природний процес, яким ви повинні навчитися ефективно давати раду.

Як навчитися говорити “ні” і не відчувати провини

 Експерти пропонують такі способи:

  • Усвідомлювати, що ви кажете “ні” не самій людині, а її пропозиції, її дії, її словам. Це дозволить не відчувати провину та сором за відмову.
  • Розвивати чутливість до своїх бажань та інтересів. У разі отримання пропозиції або чуючи слова на свою адресу – усвідомлювати, що вам це нецікаво, у вас немає часу, це шкодить вам.

  •  Навчитися цінувати себе й поважати.

  • Навчитися правильно реагувати на агресію та іншу реакцію на відмову. Вона може бути різною – не всі розуміють, що ви відмовляєтеся від пропозиції, а не хочете образити саму людину.

А тепер практичні поради:

  • Просіть час на відповідь, вигравайте час. Ви маєте відповідати на запит негайно. Коли ви відчуваєте, що на вас тиснуть, не піддавайтеся – виграйте час, щоб мати можливість заспокоїтися й оцінити, чи дійсно ви хочете погодитися. Старе прислів’я “Подумай, перш ніж щось сказати (або погодитися)”, – важлива психологічна порада. Щойно ви навчитеся брати таймаут, перш ніж давати відповідь на запрошення, вимогу або прохання, ваше почуття контролю над ситуацією зросте.

  • Використовуйте такі фрази, і нехай вони стануть вашими відповідями за замовчуванням на будь-які недоречні прохання: “Мені треба звіритися зі своїм розкладом”, “Мені треба подумати. Я повідомлю вас пізніше / Я напишу вам пізніше”, “Мені необхідно поговорити з чоловіком, дружиною, партнером, щоб переконатися, чи немає у нас планів на цей день”.
  • Правильно формулюйте відмову, використовуйте “я-повідомлення”. Наприклад, “Мені приємна твоя пропозиція, але зараз у мене є важливіші справи, дякую за пропозицію”.

  • Посилайтеся на щось інше. Якщо у разі відмови ми посилаємося на інші зобов’язання, то до нас зберігається гарне ставлення, адже ми однаково видаємося турботливими й щедрими. У відповідь на прохання використовуйте “Якщо я допоможу вам, то підведу інших”.
  • Зробіть зустрічну пропозицію. Ви завжди можете зробити зустрічну пропозицію, порадивши людині інший ресурс або людину, яка здатна допомогти. “Я недостатньо кваліфікований, щоб виконати ваше прохання, але знаю, хто може вам допомогти” або “Це не моя сфера, але я знаю, хто може бути вам корисний”.

  • Посилайтеся на правило. Наприклад, “Вибач, але у мене є правило: не давати в борг”. Ваша відмова може означати, що у вас існує якесь раніше прийняте зобов’язання, яке ви не хочете порушувати. Коли ви відмовляєтеся від запрошення зі словами: «Вибачте, але у нас у родині є правило – кожної п’ятниці ми вечеряємо разом”, ви даєте зрозуміти людині, що сімейні ритуали для вас – понад усе.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *