Далекобійні дрони та роботизовані наземні платформи: Федоров приголомшив заявою

Виробництво далекобійних дронів в Україні постійно збільшується, а незабаром очікується бум наземних платформ. 

Про це повідомив в ефірі ТСН в межах телемарафону віцепрем’єр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій, міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров. 

“Це лише початок”: секрети виробництва дронів

“Якщо порівнювати з 2022 роком результат за 2023 рік — там було у сто разів більше виробництво. І воно було збільшене за останні пів року. Цього року ще в багато разів буде збільшено виробництво. Зараз вже важлива якість цих дронів, технології, які використовуються тощо”, — зазначив Федоров.

За його словами, є зростання за кожною з категорій — від FPV-дронів до далекобійних: “Ми зараз сфокусовані на РЕБ, наземних платформах і на дронах на кшталт “Ланцет”, які з функцією донаведення бʼють на дистанцію 40 км”.

Щодо далекобійних дронів, то дійсно виробництво збільшується постійно, зауважив міністр цифрової трансформації України.

“Взагалі наш підхід полягає в тому, щоб максимально відкрити ринок і дати можливості компаніям між собою конкурувати. Ми бачимо, що спершу були дрони на 300 км, потім — 500-700, далі — 1000, зараз бачимо — більше 1000. Насправді це лише початок розвитку цієї індустрії”, — каже Федоров.

Він додав, що зараз зʼявляється дедалі більше спецпідрозділів, які навчилися використовувати ці дрони, які дають якісний зворотний звʼязок — що потрібно покращити. “Тому ми перебуваємо тільки на початку розвитку цього ринку. Ми створили всі необхідні умови — прибрали податки на компоненти, спростили контрактування. Але тепер найголовніше, щоб продукт продовжував розвиватися”, — наголосив міністр. 

Американські безпілотники програють українським

Американська компанія Skydio стурбована, що їхні безпілотники не виправдали очікувань у боротьбі проти російських військ в  Україні. Українські ж безпілотники зарекомендували себе значно краще. Що цьому сприяло, пояснює Михайло Федоров: “Тут є дві головні речі: перша — відкриття ринку, тобто конкуренція між компаніями, а не монополізація цієї галузі; друга — у нас є цикл зворотного звʼязку від тих, хто застосовує ці дрони”.

“Наприклад, на певних ділянках фронту дрони, які вчора літали, вже сьогодні на тій частоті не можуть літати і потрібно використовувати інший звʼязок. А це, можливо, взагалі інші дрони. І це впливає на логістику і на багато інших процесів. Тому цей зворотний звʼязок з фронтом, те, що ми перебуваємо в режимі реальної важкої війни, дає змогу розвиватися технологіям щодня. Тому дрони, які виробляють інші країни, можуть за місяць відстати на кілька поколінь за деякими компонентами”, — додав міністр.

Сьогодні війна відбувається в режимі реального часу і потрібно конкурувати. Тільки ринкова економіка і конкуренція наших підприємців здатна генерувати такі інновації, підкреслив Федоров. 

“Безповоротний тренд”: очікується бум наземних платформ

Міністр цифрової трансформації повідомив, що незабаром відбудеться бум наземних платформ. 

“Ми створили проєкт Brave1 — це кластер, де збираються всі ідеї, туди можуть подати заявку різні стартапи або вже наявні середні чи великі компанії. У нас зараз є пріоритет, з одного боку — РЕБ, а з іншого — наземні платформи. Найближчими тижнями ми законтрактуємо велику кількість цих наземних платформ. Я впевнений, що за пів року ситуація буде така, як з дронами. Тобто ми будемо бачити 20-30% контенту, який буде генеруватися з поля бою, як дії реальних наземних платформ”, — розповів Федоров. 

Він зазначив, що бум наземних платформ відбудеться, адже це безповоротний тренд. “Ми бережемо життя людей і нам потрібно, щоб воювали технології на полі бою. Роботизація є єдиним шляхом допомогти зберегти більше життів і бути більш влучними. Тому дійсно ми будемо зараз наші зусилля переключати максимально на наземні платформи, бо бачимо в цьому точку розвитку і великі можливості”, — наголосив міністр.

“Найближчим часом будуть укладені контракти щодо наземних платформ, далі буде зворотний звʼязок, тестування і масштабування найкращих рішень. Думаю, за пів року ми цю вправу пройдемо”, — резюмував він. 

Нагадаємо, воїни 24-ї окремої механізованої бригади імені короля Данила впритул до лінії фронту облаштували майстерню з виготовлення смертельних дронів для окупантів, щоб безперервно перекривати нестачу боєприпасів для української артилерії.

Читайте провідні новини дня:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *