Це свідчить про перехід Росії до стратегії “Алеппо”: експерт – про ракетні удари РФ по містах України

Противник зараз іде за ескалаційною моделлю в розрахунку на те, щоб зламати моральний дух українців.

Таку думку висловив експерт з міжнародних енергетичних і безпекових відносин, президент Центру глобалістики “Стратегія ХХІ” Михайло Гончар в етері “Еспресо”.

“Щодо нашої енергетичної інфраструктури, то Росія не робить нічого нового, якщо порівнювати з тим, що вона робила 2022-го та 2023 років. Але є переростання в іншу якість. Зараз ми часто згадуємо про Харків, також відбуваються удари по Сумах, бачимо й Чернігів, Дніпро, Запоріжжя, Херсон, Кривий Ріг, Одесу – це свідчить про перехід Росії, я умовно називаю, до стратегії “Алеппо”, – зауважив президент Центру глобалістики “Стратегія ХХІ”.

Михайло Гончар нагадав, що Алеппо – це сирійське місто, яке 2016 року зазнало бомбардувань російської авіації. Тоді в Алеппо нищилася вся інфраструктура, незважаючи, чи то військова, чи цивільна.

“Зараз Росія, не маючи можливості добитися якогось успіху на лінії фронту або отримуючи лише тактичні успіхи, задіює саме такий сценарій. І цей сценарій полягає не тільки у нищенні критичної інфраструктури, а й у завдаванні ударів по цивільній інфраструктурі”, – прокоментував експерт з міжнародних енергетичних і безпекових відносин.

На думку Гончара, це терор у стилі “Алеппо”, який ставить подвійну мету, з одного боку – морально зламати українське суспільство, а з іншого – через неможливість реалізації якихось пропагандистських зазначених цілей, наприклад, взяти Харків чи вийти на кордони так званої ДНР, противник поставив за мету завдати Україні максимально можливого ураження за різними напрямками.

“Зараз питання часу та нарощування наших спроможностей з тим, щоб змусити ворога змінити алгоритм поведінки і йому було більш дошкульно, ніж нам. Лише тоді противник гіпотетично може змінити таку свою поведінку. Поки що ті удари, яких ми завдаємо по російській території, є для країни-агресорки дошкульними, але вони не здатні генерально змінити їхню таку стратегію та відмовитися від ударів, яких зараз завдають по українських містах. Навпаки, вони саме зараз йдуть за ескалаційною моделлю з розрахунку на те, щоб зламати моральний дух українців”, – резюмував Гончар.

Нагадаємо, в Генштабі ЗСУ повідомили актуальні новини з фронту.

Читайте провідні новини дня:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *