В Києві затримали хакерів, які масово створювали ботоферми для російської розвідки (фото)

В Києві правоохоронці затримали хакерів, які створили фейкові акаунти керівників українських спецслужб. Ботоферми проводили інформаційні диверсії на користь російської розвідки.

Про це повідомили в пресслужбі СБУ.

Як стало відомо, правоохоронці затримали в столиці двох організаторів ботоферм, які масово поширювали дезінформацію про війну в Україні та намагалися штучно дискредитувати Сили оборони. Для цього вони створювали фейкові акаунти в соцмережах і месенджерах, зокрема від імені голови Служби безпеки та начальника ГУР МО.

“Щоб створити видимість “справжніх” сторінок, на цих акаунтах перепощували офіційні дописи від СБУ та ГУР. Втім, в особистих повідомленнях зловмисники виманювали у людей гроші та пропонували свою “допомогу”. Також вони реєстрували фейкові сторінки українців з різних регіонів як у Facebook, Twitter, Instagram і TikTok, так і в російських “Однокласниках” та “Вконтакте”. Загалом потужності ботоферми дозволяли її організаторам щодня генерувати понад одну тисячу фейкових акаунтів”, – розповіли в СБУ.

Для цього підозрювані у власних помешканнях розмістили спеціалізовані програмно-апаратні комплекси. Зловмисники координували свої дії з представниками російської розвідки, від яких отримували “методички” для проведення підривної діяльності.

“В такий спосіб ворог сподівався розхитати суспільно-політичну обстановку в Україні та зашкодити іміджу нашої держави на міжнародній арені. Під час обшуків у помешканнях організаторів ботоферм виявлено: ⁠спеціалізоване обладнання для «вирощування» вигаданих інтернет-адрес; ⁠сімкарти мобільних операторів, на які реєстрували підконтрольні акаунти”, – додали в СБУ.

Також у організаторів вилучено незареєстровану вогнепальну зброю з боєприпасами до неї та бойові гранати.

“Наразі слідчі Служби безпеки повідомили обом затриманим про підозру за ч. 1 ст. 263 КК України (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами). Фігуранти перебувають під вартою. Зловмисникам загрожує до 7 років в'язниці”, – зазначили в Службі безпеки.

Нагадаємо, що в Києві чоловік погрожував перехожому автоматом і зустрів поліцейських з катаною у руках.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *