Військовий про ротації та демобілізацію: “Навряд можливо набрати ще дві такі армії, які є”

Наразі не йдеться про демобілізацію, хоча ця норма у законопроєкті теж була, поки її не виключили. Начальник штабу батальйону УБпАК “Ахіллес” 92-ї ОШБр Рустам із позивним “Джин” ставиться до цього позитивно.

Про це він сказав в інтерв'ю “ЦЕНЗОР.НЕТ”.

“Будьмо відвертими: якщо ми зараз демобілізуємо людей, які вміють воювати, то ті, хто зайдуть, нічого не зроблять”, – стверджує він.

Людям потрібно говорити правду

За його словами, поетапно зробити це також не вдасться. Навряд чи можна набрати ще дві такі армії, які є.

“Навіщо створювати ілюзію для людей, які й так у пограничному стані? Треба чесно сказати: “Так, хлопці, доведеться дотерпіти до кінця. Ось так вийшло. Вибачте!” Пообіцяти якісь пільги, забезпечити ротації і дати можливість перепочивати. Це правильно. От як зараз передати новим той безцінний досвід, який є у військових?”, – каже боєць.

Тут річ навіть не в тому, продовжує він, щоб дати знання. Можна навчити людину переміщуватися, розказати й показати, що і як вона має робити. Це необхідно.

“Але поки вона певний час не просиділа на позиціях, коли з усіх боків летить та сиплеться, коли поруч маневрує противник, поки своє не перебоялася та не навчилася контролювати адреналін, нічого не буде. Я пам'ятаю зовсім не навчене ТрО на початку вторгнення і за три місяці після боїв. Це зовсім інші люди!” – наголосив “Джин”.

Вони вже розуміли, що небезпечно, що мають робити, до яких дій може вдатися противник.

“Це вже така “зубаста” піхота, яку не так просто вибити з позиції. Так, вони не настільки підготовлені, щоб проводити зачистки міст, але стояти на позиціях точно зможуть. Є такий термін – обстріляні. Я про це й говорю: як би ми не навчали людей, їм треба пройти на війні певний шлях”, – резюмував Рустам.

Нагадаємо, Кабмін подовжив дію бронювання від мобілізації ще на місяць.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *