Не лише прикраса саду: українцям розповіли, які квіти можна їсти

Про них розповів відомий шеф-кухар Євген Клопотенко. Цікаво те, що практично всі вони багаті на вітаміни С та Е, нутрієнти, фенольні сполуки, сапоніни та фітостероли.

Чорнобривці

В їжу використовуються одразу два види цих квітів – чорнобривці дрібні (Tagetes minuta) та чорнобривці позначені (Tagetes signata). З них виготовляють відомі на весь світ прянощі – імеретинський шафран.

Також придатні для приготування страв чорнобривці розлогі (Tagetes patula) та чорнобривці прямостійні (Tagetes erecta). Їх зазвичай використовують під час приготування салатів. Шеф-кухар радить використовувати саме чорнобривці розлогі, які ростуть по всій території України.

Варять з пелюсток цих квітів аджику (додають часник і перець) та варення. Цікаво, що з чорнобривців також можна приготувати шампанське. Для цього треба взяти лише воду, цукор, лимонну кислоту та самі квіти. В такому напої навіть утворяться бульбашки кисню, а тому він буде дуже схожий на оригінальне шампанське.

Троянди

В їжу можна використовувати лише спеціальні сорти чайної троянди, які містять ефірні олії. Найчастіше з них виготовляють чай. Але також з троянди можна приготувати надзвичайно смачне трояндове варення, цукровий сироп, лікер з додаванням алкоголю. Подрібнені пелюстки троянд мають гармонійний вигляд у салатах, гранолі, їх використовують для декорування страв.

Квіти цукіні

Щоб отримати максимально яскравий смак, краще обирати ті, які ще не повністю розкрилися. Ніжні квіти цукіні смажать у клярі з яєць і борошна. Їх також часто фарширують домашнім сиром, використовують у салатах і деяких супах. Стебло відрізають лише достатньо гострим ножем на відстані 1,5 см від нижньої частини бутона.

Віола

Їстівними квітками є віола віттрока – триколірна, рогата, запашна. Дуже важливо не плутати їх з домашньою фіалкою (сенполією) – вона для людини токсична.

Завдяки віолі можна перетворити звичайні салати на справжній витвір мистецтва. В народі цю рослину часто називають братчиками. Вона гарно поєднується з горіхами, авокадо, різною зеленню, огірками.

А ще квіти віоли можна оригінально використати для декорування солодощів. Якщо їх зацукрити (покрити тонким шаром яєчного білка, потім присипати цукром), у вас вийде природна прикраса.

Лаванда

Важливо запам'ятати, що лаванду заборонено вживати в їжу вагітним.

Квіти лаванди здавна використовувалися в приготуванні різних страв. Зазвичай висушені стебла з бутонами додають до чаю, десертів, спецій, лікерів, печива, а також у крем чи глазур. Лаванда чудово поєднується з розмарином, цитрусовими, різними ягодами, шоколадом, чебрецем.

Календула

В їжу вживають яскраво помаранчеву календулу лікарську (Calendula officinalis). Вона вирізняється пікантним, злегка перцевим смаком. В давнину квіти навіть називали “шафраном для бідних”, адже їх часто використовували як приправу, а ще для того, щоб підфарбувати страви в золотавий колір. Календулу також додають до чаю, цукрового сиропу, салату. Вона гарно поєднується зі стравами з яйцями.

Однак варто пам'ятати, що календулу не можна вживати за підвищеної кислотності шлунка та гастриту.

Кульбаба

Квіти кульбаби використовують для того, щоб приготувати смачне варення, з них також виготовляють так званий штучний мед. Він має цікавий смак, який дійсно чимось нагадує звичайний мед.

Додають кульбабу й до салатів, зазвичай як заправлення. Також нею підсолоджують деякі напої та страви.

Настурції

Як квіти, так і листя цієї рослини можна вживати в їжу, хоча варто зазначити, що смак квітів дещо м'якший. Найкраще додавати до салатів квіти настурції великої (Tropaeolum majus), за смаком вони дещо нагадують редьку. Цікавий той факт, що рослина є родичкою гірчиці, броколі та капусти.

Запам'ятайте, що вживати в їжу квіти, придбані у квіткових крамницях, не можна. Вони містять пестициди та токсичну хімію. Також не збирайте квіти біля узбіч доріг. Краще купувати їх у фермерів.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *