Як отримати компенсацію за знищене Росією житло: інструкція та що кажуть люди, кому це вже вдалося

У Національній програмі “єВідновлення” на сьогодні зареєстровано та опрацьовано понад 650 тисяч заявок. Усі стосуються заподіяних російською агресією збитків. “єВідновлення” запускалося в кілька етапів, програму постійно удосконалювали, а її особливістю є доступність.

Скільки ж людей уже отримали компенсації та за якими напрямками і яка нова послуга з'явилася у програмі нещодавно – в матеріалі кореспондента ТСН Сергія Моргуна.

Як виділяють гроші на відбудову

Анна Заїка з Мощуна, що під Києвом, розповідає, що російські окупанти спалили їй будинок.

“У селі 470 будинків – і ні одного, щоб хоча б шибка не вибита, а 200 повністю знищених”, – каже Анна.

Звісно, серед них і будинок пані Анни. Каже, і не уявляє, як би відбудовувалася, якби не програма “єВідновлення”. На свої 78 квадратів у цьому будинку після висновку спеціальної комісії отримала 2,5 млн грн.

“На картку мою виплачуються кошти в розмірі 50%. Ми їх використовуємо разом з будівельною компанією, купуємо матеріали, виконуємо роботи, а після цього до нас приїздить комісія. Я вважаю, це правильно, бо ж видно, чи ми, наприклад, не поїхали відпочивати за ці гроші або купили матеріали завищено, і надає другу частину коштів”, – розповідає Анна Заїка.

Відбудова приватних будинків та отримання сертифікатів на купівлю квартир, хто свою через війну втратив, – одна з найскладніших програм для втілення. Та цього року держава її запустила. На сьогодні зареєстровано понад 13 тисяч заявок, опрацювати вдалося половину, а вже видати гроші на відбудову або придбати нове житло змогли майже три тисячі родин.

Родина Олени з Покровська завдяки цій програмі отримала сертифікат на нове помешкання, її будинок знищила російська ракета.

Як отримати компенсацію: інструкція

Люди кажуть – і досі не вірять цьому, втім, усе пройшло без проблем. Головне – дотримуватися алгоритму, який крок за кроком підказує застосунок “Дія”.

Для цього потрібно:

  • Зареєструвати втрату житла за допомогою “Дії”, ЦНАПу або нотаріуса.
  • У розділі “єВідновлення” заповнити та надіслати заяву про бажання отримати житловий сертифікат.
  • Зачекати, поки обстежать поруйноване житло (якщо цього не було зроблено раніше), займає це по різному, десь кілька місяців, а десь і пів року.
  • Після цього спецкомісія розраховує суму компенсації. А заявник отримує сповіщення про отримання сертифікату на житло, знову таки – в “Дії”.
  • Від цього моменту родина визначається, яке житло бажає придбати та в якому місті. Змінити квартиру на будинок чи таунхаус – не проблема, головне, щоб вистачило нарахованих коштів. Якщо ж їх менше, ніж вартість нового придбання, доплатити різницю доведеться з власної кишені.
  • Щойно з житлом визначилися – останній крок: через додаток забронювати гроші, це триває не більше 5 днів. Водночас варто не забути відмовитися від права власності на старе, зруйноване житло.

За словами представниці Міністерства цифрової трансформації Валерії Ткач, на придбання нового житла держава виплатила громадянам вже майже 5 млрд грн, і ще понад 5,5 млрд – на поточні ремонтні роботи.

У програмі запрацювала ще одна послуга: що відомо

Часткова відбудова або усунення пошкоджень, заподіяних війною, – це перша послуга, яку запустили в межах програми “єВідновлення”, і за рік вдалося успішно обробити майже 90 тисяч заявок. А віднедавна у програмі запрацювала ще одна послуга – можливість звернутися по відшкодування до міжнародних інституцій.

“Це такий сервіс для тих, хто вже отримав допомогу в рамках “єВідновлення”. У них уже є акт обстеження майна, і вони можуть подати заяву на відшкодування збитків до Міжнародного реєстру збитків. Тому “Дія” стає вже таким головним учасником для фіксації збитків, яких завдала нам Росія, і це дуже важливо для подальших формувань компенсаційних механізмів”, – пояснює Валерія Ткач.

За рік роботи в Національному сервісі “єВідновлення” додалося з десяток послуг, від можливості заміни вікон до будівництва чи купівлі приватних будинків. І постійно триває робота зі спрощення алгоритму отримання послуг, не виходячи з дому, адже застосунок “Дія” має доступ до даних з різних реєстрів, що автоматично підтягує потрібну інформацію. На сьогодні з допомогою “єВідновлення” зареєстровано понад 650 тисяч заявок щодо допомоги усунення наслідків шкоди, якої заподіяла російська воєнна агресія.

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: Новини ТСН 15:00 за 13 травня 2024 року | Новини України

Читайте також: 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *