Відключення світла не припиняться після перегляду тарифу, бо нова генерація не побудується за декілька місяців – експерт

Про це заявив аналітик Українського інституту майбутнього Андріан Прокіп.

«Після перегляду тарифу відключення нікуди не дінуться. Вони будуть багато місяців, рік, а то і два (з невеликими перервами з помірною погодою і споживанням, коли виникатимуть профіцити). Нова генерація не збудується ані за місяць, ані за пів року. А враховуючи, скільки ми втратили внаслідок обстрілів, будувати потрібно багато й довго», – розповів він.

Прокіп пояснив, що зараз тариф на електроенергію для населення є збитковим, і ті компанії, які його фінансують («Енергоатом» та «Укргідроенерго»), не мають зараз достатньо коштів.

Він підкреслив, що до питання перегляду тарифу треба підійти прозоро та з чітким обґрунтуванням. Також потрібно подбати про незахищені верстви населення та переглянути систему субсидій. «Звісно, коли дійде до підвищення тарифу, влада повинна діяти цілком прозоро. Сьогодні вже звучить цифра 4,5-5 грн за кВт∙год», – додав аналітик.

Раніше заступник міністра енергетики Микола Колісник заявляв, що завдяки торішньому перегляду тарифу на електроенергію для побутових споживачів українська енергосистема отримала 3 ГВт потужностей.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *