Вчителька з України розробила унікальну методику для дітей із особливими освітніми потребами

У Дніпрі вчителька біології розробила систему корекції для дітей, що мають особливі освітні потреби. Віра Собар самотужки подолала дислексію у власного сина у час, коли цю проблему в Україні ще ігнорували. Та коли почала працювати в школі, помітила чимало дітей зі схожими проблемами, які можна владнати. Тож стала ще й корекційною педагогинею. Нині Віра Собар подалася на конкурс Global Teacher Prize. Каже, насамперед для того, аби більше розказати про особливості деяких школярів. Тож закликає батьків та педагогів не закривати очі на цю проблему, а вирішувати її.

Про це йдеться у сюжеті кореспондентки ТСН Ольги Павловської. 

Віра Собар мріяла бути лікаркою, натомість вивчилася на біолога. Улюблену науку почала викладати у школі.

Працювала вчителькою біології у школі, коли помітила: деякі учні не могли навчитися читати чи запамʼятати матеріал. І це були не лінощі, визнавали педагоги. 

“Памʼять дуже короткочасна, дуже важко тримати інформацію, яку він отримував. От сьогодні проговорили, усе повторив. На завтра він прийшов — як білий листочок”, — каже директорка школи №24 Ірина Дмитрієва. 

Що це не провина такої дитини, а особливість роботи мозку — пані Віра знала не з чуток. Її старший син Максим — вже дорослий та з дипломом. Втім його навчання ще з початкових класів школи було нелегким, згадує мама. 

“Всю початкову школу це була боротьба, щоденна боротьба з цими домашніми завданнями! Я не розуміла, як так можна — не вміти читати. Він не міг запамʼятати букву Н. У нас всі стіни були обклеєні цими буквами, ми ходили і по лікарях, і до психологів. І мені ніхто нічого не міг сказати”, — каже Віра Собар, вчителька. 

Працювати з такими особливостями сина пані Віра намагалася самотужки. Знайшла методики на іноземних сайтах та адаптувала їх українською. Щоденні домашні заняття таки дали результат.

Що в її сина дислексія, тобто складність із перекодуванням звуків у символи і навпаки, пані Віра зрозуміла із наукових робіт закордонних фахівців. Згодом цю особливість в дитини таки підтвердити лікарі в Україні.

“Мозок дислектиків обробляє інформацію інакше. Будемо задіювати інші структури, інші ділянки кори головного мозку, щоб сформувати той необхідний для нас нейронний звʼязок: звук А звучить так, а символ пишеться ось так. Пальчиком по кольоровому піску — так легше закодувати звуки у символи, що їх означають”, — каже Віра Собар. 

Залучити не лише зір та слух — пані Віра пояснює, як робить навчання і цікавим, і ефективним. 

“Ми задіюємо рецептори пальчиків. І вони допомагають, якщо є порушення сприймання фонем — звуків мови окремих у дислектиків, то це допомагає їм навчитися співвідносити звук із письмовим символом”, — каже педагогиня. 

Літери з різноманітних матеріалів, як елементи гри, вправи на просторову уяву або завдання на компʼютері — вчителька використовує різноманітні підходи.

Свою допомогу дітям з дислексією у школі вчителька біології запропонувала чотири роки тому. Спочатку була асистентом педагога, згодом здобула освіту дефектолога. Відтоді працює ще й корекційним педагогом. 

“Потрібно максимально надати дитині допомогу під час початкової школи, а от після закінчення перехідного періоду у дитини після цього взагалі все виходить дуже рівно і прекрасно”, — пояснює Віра Собар. 

Десятеро дітей у цій школі користуються такою допомогою. Все безоплатно для батьків. Водночас директорка визнає: чимало батьків не хочуть визнавати особливості дітей, що потребують допомоги у навчанні. Аби цього нарешті перестали соромитися, пані Віра розповідає про власний досвід публічно. І задля цього подалася на конкурс Global Teacher Prize.

Її старший син здав біологію на відмінно, самотужки вивчився на перукаря, кермує авто та працює на виробництві товарів для агросектору. І каже — у свої 23 роки своїм успіхом передусім завдячує мамі.

“Я дуже прошу вчителів не соромитися, говорити про себе, заявляти, ділитися своїми методиками, своїми поглядами, не боятися, знаєте, оцих вертикальних звʼязків”, — каже Наталія Мосейчук, ведуча ТСН, кураторка премії Global Teacher Prize.

Переможця Global Teacher Prize в Україні оберуть у жовтні. Подати заявку до восьмого липня можуть вчителі або замість них —  учні, батьки чи колеги.

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: Новини ТСН за 1 липня 2024 року | Новини України

Читайте також: 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *