Росіяни знищили унікальний кардіоцентр, де оперували дітей: чи вижило немовля, якому у момент удару робили операцію

340 мільйонів гривень потрібно, аби відновити Центр дитячої кардіології та кардіохірургії. Він розташований на території “Охматдиту” і лише за 30 метрів від епіцентру влучання 8 липня. У момент атаки у закладі оперували трьох немовлят.

Як склалася їхня доля і де зараз новонародженим рятують серця — у сюжеті кореспондентки ТСН Інни Боднар. 

Медперсонал розповів про ракетний удар

Будівля Центру дитячої кардіології та кардіохірургії розташована на території “Охматдиту”.

“Епіцентр російського удару припав по той бік кардіоцентру. Тож, коли заходиш усередину, ніби все добре. Хіба що дивують покинуті дитячі візочки і — жодної людини”, — каже кореспондентка ТСН. 

У порожній залі — лишень пані Валентина. Працівниця реєстратури відповідає на численні дзвінки і упорядковує документи. Коли згадує ракетну атаку — ледь стримує сльози.

“Ми тільки дійшли до перших дверей у бомбосховище — перший вибух. Почали вже туди бігти. Потім другий приліт і на нас почала сипатися стеля”, — каже вона. 

Росіяни вдарили по кардіоцентру під час операції

Основна ударна хвиля припала на операційні. Там було одразу три маленьких пацієнти. Одну операцію вже завершували. Іншу — саме готували. Третя — була у розпалі.

Кадри з операційних перелякано фіксує сам персонал. Від вибухової хвилі, згадують, усі впали. Окрім дитини, що була під наркозом на операційному столі. 

“Вибило шибки і бруд потрапив дитині у рану. Це катастрофічно. Бо ми у стерильних умовах. Хірурги чистили рану антисептиком”, — каже Вадим Ткачук, завідувач відділенням анестезіології та інтенсивної терапії. 

У самому відділенні реанімації загалом було 18 дітей, деякі — на штучній вентиляції легень. На вікнах мішки з піском — це допомогло. Щоби знову налагодити високотехнологічний процес оперування немовлят, потрібно 340 мільйонів гривень.

Скільки коштує відновлення кардіоцентру

Суму гендиректор кардіоцентру озвучив на пресконференції. Уряд, каже Ілля Ємець, з резервного фонду виділив 100 млн — це на два заклади: кардіоцентру і “Охматдиту”. Червоний хрест — 42 мільйони. А ще громадяни надонатили 15 мільйонів.

“Збитки попередньо – дефектний акт на 340 млн грн. Ваше запитання – на що ми будемо витрачати. Відповідь – зовсім не будемо витрачати, поки не назбираємо. Ми не можемо відновити операції, бо система кондиціонування і стерилізації повітря і кисень – становить біля 150 млн”, — каже Ілля Ємець, генеральний директор Центру дитячої кардіології та кардіохірургії. 

Аби все було прозоро і зрозуміло, в кардіоцентрі створюють батьківську опікунську раду. Вона комунікуватиме з благодійниками і стежитиме за використанням коштів. Щодо строків — за умови, що буде зібрана вся сума — на відновлення центру піде 9 місяців. А поки що маленьких пацієнтів з вадами серця рятуватимуть у дорослому відділенні.

Дитячі кардіохірурги з жалем констатують — їхні пацієнти через російську атаку тепер вимушені ставати у чергу. 

“Ми вимушені зменшити кількість планових операцій на 40%. Але всі операції за життєвими показаннями виконуються”, — каже хірург Аркадій Довгалюк. 

У реанімаційному відділенні немає вільного ліжечка. Сюди з пошкодженого корпусу й перевозили немовлят. Усі вижили. І та дитина, якій на операційному столі з відкритої рани вимивали скло і бруд, теж жива.

“Забрали сюди. Пересвідчилися що нема зараження і прооперували. Дитина поїхала додому”, — каже Вадим Ткачук, завідувач відділенням анестезіології та інтенсивної терапії

До російської атаки кардіоцентр рятував до тисячі дітей щороку. Попри війну, по допомогу до українських лікарів приїздили навіть з-за кордону.

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: Новини ТСН 18:00 9 серпня. УДАР по Костянтинівці, події на КУРЩИНІ, 5 мільйонів євро у багажнику

Читайте також: 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *