Допоможуть у спеку навіть без кондиціонера: які рослини охолоджують повітря

Про домашні квіти, які здатні охолоджувати повітря, розповіли німецькі експерти з нерухомості. Звісно, безпосередньо охолоджувати повітря рослини не можуть, але вони виділяють настільки велику частину зрошувальної води (близько 90%), що впливають на температуру в кімнаті. Тобто вони виділяють вологу в особливо сухі періоди, чим допомагають утворювати освіжальний ефект.

Зазвичай рослини, які здатні охолоджувати повітря, вирізняються доволі великим листям або великою кількістю дрібних листочків. З їх допомогою вони регулюють власну температуру, віддаючи вологу в повітря. Фотосинтез рослини проводять завдяки пігменту листя, перетворюючи воду та вуглекислий газ на кисень за допомогою сонячного світла. Водночас вони отримують енергію, яка необхідна їм для зростання.

2018 року NASA провело дослідження ECOSTRESS, яке показало, що коли повітря нагрівається, рослини починають виділяти з листя додаткову вологу. Цей процес називається “транспірацією”, і саме завдяки йому квіти можуть охолодити повітря.

А деякі рослини додатково ще й очищають довкілля від токсинів, які випаровуються з фарби, лаку чи меблів. Зокрема, драконове дерево або плющ виділяють речовини, які поглинають з повітря трихлоретилен і формальдегід.

Ідеально для охолодження повітря в кімнаті підійдуть рослини, які полюбляють теплі й вологі місця. Їхня терморегуляція працює так: під час поливання вони накопичують велику кількість вологи, яку потім віддають у повітря під час засушливого періоду. Найбільше за цією характеристикою підходять сукуленти та пальми.

Ось які рослини вам потрібно тримати вдома, якщо потрібно охолодити повітря:

  1. Фікус еластік – додатково ця квітка ще й поглинає формальдегід. Вона має доволі велике листя, яке має охолоджувальний ефект. Цей фікус росте у природі в Індії та Індонезії, любить світло, але не прямі сонячні промені.
  2. Хризалідокарпус або пальма Арека – її батьківщиною є тропіки Азії. В природі вона може досягати 20 м заввишки, але в кімнаті ця пальма не виросте надто високою. Вона потребує багато тепла та світла. А ще не забувайте зволожувати її листя з пульверизатора.
  3. Фікус бенджаміна – хоча його листя й невелике, проте його достатньо багато, що допомагає підтримувати повітря в кімнаті прохолодним і вологим. Ця рослина росте в Південно-Східній Азії, любить світло й тепло. Влітку її треба поливати двічі на тиждень і тримати в добре освітленому місці.
  4. Сансевієрія – рослина з роду спаржевих, яку в народі часто називають “тещиним язиком”. У догляді вона не примхлива, добре зростає в темних і сухих приміщеннях. Багато добрив чи води вона не потребує, а тому ідеально підходить для початківців. А ще сансевієрія відома своїми очисними властивостями.
  5. Аглаонема – рослина з родини арумових, росте в тропічних регіонах Азії. Вона вирізняється блискучим зеленим листям, яке часто вкрите білими або сріблястими смугами чи плямами. З цього листя під час спеки випаровується багато вологи, чим забезпечується ефект охолодження. Плюс аглаонеми ще й у тому, що вона не потребує особливого догляду. Поливати її треба помірно, щоб не залити корені. Вона добре зростає у вологому й теплому приміщенні, але може звикнути і до більш сухого середовища.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *