“Куратор української енергетики”: чому з ОП звільнили скандального Шурму та в яких обурудках його підозрюють

Для більшості міністрів і посадовців за звільненням іде призначення на іншу топову посаду. Але є серед щойно звільнених той, кому не знайшлося іншого місця у владних кабінетах – скандальний топменеджер президентського офісу Ростислав Шурма.

Про це йдеться у проєкті “Хапуга.ua”.

Чому звільнили Ростислава Шурму

Це той діяч, який, наприклад, пропонував усьому світу на сміх заборонити в Україні готівку, щоб побороти корупцію.

“Я особисто можу сказати, що я готівкою не користуюся два роки. Не користуюся ні в Україні, ні у відрядженнях. Не користуюся ні у великих містах, ні в селах”, – заявляв він.

Його звільнення Офіс у офіційному повідомленні не пояснив, втім, сам тепер вже ексзаступник Андрія Єрмака натякнув у соцмережі, що за його звільненням стоять міжнародні партнери.

Це підтверджує і видання “Форбс Україна” з посиланням на двох співрозмовників у Верховній Раді, пояснюючи, що Шурмі було дедалі важче знаходити спільну мову з міжнародними партнерами, а кількість негативу навколо нього постійно зростала.

Депутат Ярослав Железняк напередодні відставки одіозного заступника Єрмака писав про миттєву відповідь міжнародних донорів на звільнення голови “Укренерго” Володимира Кудрицького.

Його звільнення викликало обурення у багатьох експертів галузі та міжнародних партнерів. І за цим звільненням, припускають, стоїть саме Шурма разом з міністром енергетики Германом Галущенком. Водночас Железняк пише, що звільнення Шурми готувалося давно. Таку ж інформацію озвучує і розслідувач, редактор видання “Наші гроші” Юрій Ніколов.

“Чутки про Шурму ходили вже навіть не один місяць. І, скажімо так, не було жодних сумнівів, що за першої хвилі кадрових змін, які ви дуже влучно назвали перестановками, це мені нагадало перестановку ліжок у певних закладах, коли проблеми з валовою виручкою. Тобто те, що Шурма звільнився, це просто так співпало, що зараз, умовно кажучи, у вересні Зеленський з Єрмаком повернулися до перестановок у себе у владі. І Шурма просто реалізував те, про що було відомо у вузьких колах ще не один місяць навіть тому”, – розповів журналіст.

Шурма і корупція

Вочевидь, і сам амбітний чиновник не бачив свого майбутнього на посаді через підірваний численними скандалами та антикорупційними розслідуваннями авторитет у країні, а, ймовірно, і в оточенні президента. Причому за ці скандали, а точніше за те, що стало приводами для них – за корупцію Шурма досі не відповів.

Володимир Зеленський презентував Ростислава Шурму в кінці листопада 2021 року. Тоді син проросійського нардепа Ігоря Шурми, ексгендиректор “Запорожсталі” Ростислав Шурма офіційно працював в офісі буквально лічені дні. Звісно, президент не сказав, що Шурма М виходець з орбіти олігарха Ахметова, що вже після російського вторгнення був у відверто проросійській партії “Опозиційний блок”, а до того пройшов до донецької облради від “Партії регіонів”. Тоді все це бентежило аналітиків, журналістів, але тривалий час публічно Ростислав Шурма залишався в тіні інших одіозних постатей з президентського оточення. Проте реально його вплив був просто неймовірних масштабів. Шурма сконцентрував у своїх руках такі важелі впливу, що його назвали куратором ледь не всіх економічних процесів в Україні. Найбільше ж він сконцентрувався на енергетиці, втім, статус “сірого кардинала”, звісно, спростовував.

“Я думаю, що це більше чутки, аніж правда. Безумовно, що енергетика входить до зони моєї відповідальності, функціональної відповідальності в Офісі президента, але назвати це кураторством, напевно, складно”, – заявляв він.

Як куратор економіки, саме Шурма став “ідеологом” націоналізації промислових гігантів “Мотор Січі”, “Запоріжтрансформатора”, “АвтоКрАЗа”, “Укрнафти”, “Укртатнафти”.

Частину цих активів забирали у власників з російськими зв'язками, а інше йшло в управління державі під гаслом “все для армії”, при цьому з безліччю юридичних порушень.

Відзначився Ростислав Шурма багатьма скандальними заявками на реформи, але ніщо не зрівняється з його відверто корупційними справами.

Скандал через енергетику

Справжнє “визнання” – корупційне – Ростиславу Шурмі принесло розслідування наших колег з “Бігус-інфо”. Вони довели, що під прикриттям суперечливих реформ Шурма відверто лобіює інтереси компаній свого брата та друга і це стало державі в сотні мільйонів гривень.

Йдеться про сонячні станції на окупованій частині Запорізької області, які належать ТОВ “КД Енерджі 2”, ПП “Нацпрод”, ТОВ “Відновлювальна Енергія Запоріжжя”, ТОВ “Грін Енерджі Токмак” і ТОВ “Грандпауер ЛЛС”. Від липня 2022-го до липня 2023 року вони отримали за вироблену електроенергію і частково за борги попереднього періоду від державного підприємства “Гарантований покупець” більше 320 млн грн.  Водночас більшість цих станцій в окупації працюють у несинхронному режимі з енергосистемою України від 1 липня 2022 року, тобто не постачають електроенергію Україні, бо відключені або пошкоджені. А отже, державне підприємство не отримувало від них електроенергію, проте сплатило за неї сотні мільйонів гривень.

Журналісти забили на сполох, коли з'ясували, що співвласником ТОВ “КД Енерджі 2” і ТОВ “Відновлювальна Енергія Запоріжжя” є брат топпосадовця Ростислава Шурми – Олег Шурма. А інші дві компанії з сонячними електростанціями “Грін Енерджі Токмак” і  “Грандпауер ЛЛС” належать дуже близькому до Ростислава Шурми Руслану Божку. Проте сам Ростислав Шурма в інтерв'ю заперечив, що має будь-який стосунок до бізнесу рідного брата. А ще наполягав, що сонячними станціями компанії його брата управляють дистанційно і цілий рік зі станцій в окупації Україна отримувала електроенергію.

Розслідування НАБУ

От тільки аргументи Ростислава Шурми не спрацювали на детективів НАБУ і ті буквально по гарячих слідах прийшли з обшуками до всіх згаданих енергокомпаній. Заарештували телефон головної бугалтерки “КД Енерджі 2”  та “Нацпроду” Наталії Баженової, в якому знайшли листування з показниками лічильників станцій. А у начальника відділу операційних рахунків ПрАТ “Національна енергетична компанія “Укренерго” Дениса Шарова в ґаджетах знайшли документи, які свідчили про ту саму несинхрону роботу сонячних станцій. Докази цього виявили вдома і у директора з комерційного обліку “Укренерго” Олександра Карпенка.

Поки НАБУ проводило розслідування, питання до Ростислава Шурми виникли і у Національного агентства з питань запобігання корупції. Там уже в лютому 2024 року склали протокол на самого куратора української енергетики. Щоправда, лише про адмінправопорушення. Виявляється, Шурма не просто підкилимно і через особисті зв'язки лобіював інтереси своєї родини, а і створив Комітет електроенергетики при Офісі президента України. Він його ж і очолив. І саме цей комітет найперше одразу почав ухвалювати рішення на користь підприємств брата Шурми.

За даними агентства, рішення, ухвалені на засіданнях комітету, мали “вплив на задоволення приватного інтересу посадовця, а саме – створення умов для успішності бізнесу брата за рахунок схвалення необхідних рішень дотичними до ринку електричної енергії державними органами та компаніями”.

Шурмі це загрожувало штрафом і примітним місцем у чорному списку корупціонерів. Та Печерський районний суд закрив цю справу, постановивши, що конфлікту інтересів начебто не було.

“І суддя встановила, що дійсно Ростислав Шурма знав про бізнес свого брата, він міг бути зацікавленим у його сталому успішному розвитку, але суддею не було встановлено наявність службових повноважень Ростислава Шурми ухвалювати загальнообов'язкові рішення для Міністерства енергетики, для “Укренерго”, для інших суб'єктів. І тому не визначила в цих діяннях реального конфлікту інтересів, тобто суперечності між службовими повноваженнями, яких, на думку судді, у заступника керівника Офісу президента України немає, та приватними інтересами, а саме успішним розвитком бізнесу його брата”, – каже юрист з антикорупційного законодавства Анатолій Ярема.

От тільки є ще один серйозний нюанс: суддя, яка виносила рішення щодо Шурми, не врахувала, що попри те, що прямих документів з рішеннями на користь брата Шурми на комітеті буцімто не ухвалювали, насправді Офіс президента має реальні важелі впливу, які, вочевидь, не завжди потребують документального підтвердженння.

“Питання, чому суддя обмежилася такою формальною логікою, – воно відкрите. І на це можна лише так пригадати, що суддя Світлана Шапутько, вона 2018 року захистила диссертацію під, власне, керівництвом Олега Татарова, який також залучений до роботи в Офісі президента України”, – каже юрист Анатолій Ярема.

Проте НАЗК має право на апеляцію і, можливо, хоча б після звільнення Шурми з Офісу президента агенція буде більш результативною.

Є над чим працювати і НАБУ: Шурми в офісі вже немає, але запах, корупційний шлейф багатомільйонних оборудок лишається, і з цим треба щось робити.

На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: ШУРМА: від заступника Єрмака до безробітного! НАРЕШТІ про ЦЕ ЗАГОВОРИЛИ! Сірий КАРДИНАЛ – ВСЕ?

Читайте також: 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *