Загадкові вибухи в Києві: науковець пояснив, що це було і до чого тут швидкість “Кинджала”

Сьогодні, 26 вересня, під час повітряної тривоги в Києві пролунали потужні вибухи, які дуже добре чули мешканці.

В КМВА запевняють, що в місті ППО не працювала. Що саме стало причиною гучних звуків – у військовій адміністрації не повідомили, але зауважили – відповідь на це запитання мають дати компетентні фахівці.

ТСН.ua поцікавився, що могло бути причиною вибухів у Києві, у фахівців Інституту геофізики ім. С.І. Субботіна НАН України.

Вибухи були від роботи ППО?

Вчені кажуть, що відповісти однозначно, що було причиною вибухів у столиці, складно, але більше схиляються до думки, що це, ймовірно, результат роботи ППО, можливо, на підступах до міста.

“Мені здається, що це все-таки була спроба збити “Кинджал”, який летів над Києвом, бо зазвичай вони летять “у лоб” нашій ППО. Можливо, були випущені ракети, які не влучили в ціль, і відбулася їхня самоліквідація. І саме ці вибухи й почули кияни”, – розповідає ТСН.ua Дмитро Гринь, доктор фізико-математичних наук, провідний науковий співробітник інституту геофізики ім. С.І. Субботіна НАН України.

За словами Дмитра Гриня, “Кинджал” летить прямолінійно, без змін. І росіяни запускають їх так, щоб не можна було швидко визначити траєкторію польоту та збити.

“Умовно кажучи, “Кинджал” запускають під певним кутом за маршрутом Бровари – Київ – Старокостянтинів. Тож при цьому траєкторію польоту вирахувати просто неможливо, бо ракета летить швидко і фактично в лоб нашій ППО. Тому очевидно, що цього разу була спроба збити ракету. Але так це чи ні, я не можу стверджувати однозначно. Це війна – росіяни роблять усе, щоб обійти нашу ППО, а наші захисники докладають максимум зусиль, щоб збивати ворожі ракети”, – пояснює вчений.

Версія про звук від “Кинджала”

Існує ще одна версія, що вибухи в Києві пов’язані з тим, що “Кинджали” пускають з великої висоти і вони заходять у щільну атмосферу на швидкості понад 7000 кілометрів на годину, що спричиняє такий звуковий ефект, схожий на вибух.

“З точи зору фізики такий ефект дійсно існує. В соціальних мережах лунають думки про те, що раніше “Кинджали” теж літали високо над Києвом, тому скептично ставляться до такого пояснення вибухів”, – зазначає Дмитро Гринь.

Природу та характеристику вибухів треба вивчати

Вчений відхиляє можливість, що вибухи мали природний характер, тобто були звуками грому. А загалом додає, що варто хоча б теоретично розрізняти природні та механічні вибухи, якщо запровадити їх скрупульозне вивчення.

“Потрібно записувати звуки. Виходячи, так би мовити, з того, що перше – може бути випадковістю, друге – співпадінням, а третє – закономірністю. Тому записувати звуки потрібно у трьох окремих місцях, щоб це підтверджувалося або не підтверджувалося. А ще краще у 5 місцях. Тоді можна аналізувати звукові хвилі та визначати, що за звук був насправді”, – зазначає Дмитро Гринь.

Він додає, що за звуковими подіями потрібно слідкувати, аналізувати та вивчати.

“Наприклад, на українській антарктичній станції “Академік Вернадський” встановлено акустичне обладнання, за допомогою якого фахівці слідкують за звуковими подіями, а також паралельно за сейсмологічними. Вони, до речі, поєднуються і до аналізу беруться спільно”, – каже вчений.

Шукати “Шахеди” за звуком

За словами Дмитра Гриня, такі пристрої дуже актуальні для України в умовах війни, особливо для визначення місцеперебування “Шахедів” за їхніми характерними звуками.

“Відомо, що за наявності великої кількості мікрофонів можна відслідковувати переміщення “Шахедів” саме за звуковими сигналами у дво- або тривимірному просторі польоту. Але для цього у фахівців має бути відповідний досвід та обладнання”, – пояснює науковець.

Як можна розпізнавати звуки вибухів

Вчений додає, що завдяки обробці сейсмічних сигналів та аналізу даних можна розрізняти сліди та характеристики вибухів, які сталися сьогодні в Києві.

“Це можна робити завдяки аналізу у спектрально-часовому та спектрально-просторовому вимірах. Адже приліт ракети – це одна звукова характеристика, а збиття ракети в повітрі – зовсім інша, вона навіть може бути подвійною, тобто окремо вибух від ракети, яку збили, і тієї, якою збили. Щоб робити такі дослідження, у фахівців має бути відповідний досвід та сучасне обладнання”, – підсумовує Дмитро Гринь.

Раніше ТСН.ua розповідав, що в Києві під час тривоги чули схожі на вибух звуки: що це було.

Читайте також:

РФ вдарила по Україні “Кинджалами”: куди цілився ворог і чи сталися “прильоти”

У Старокостянтинові на Хмельниччині сталися сильні вибухи

Ракетно-дронові удари по Україні можуть стати цілодобовими: що задумав диктатор Путін

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *