В ЄС зробили попередження щодо високої загрози з боку російських хакерів — Politico

Російська хакерська група Fancy Bear націлила кібератаки на європейські уряди, про що попередила організація з кіберреагування в ЄС.

Про це повідомляє Politico.

Принаймні сім європейських урядів були об’єктами кампанії підманного фішингу, яка включає використання спеціально розроблених приманок для націлювання на конкретні високопоставлені цілі для завантаження шкідливого програмного забезпечення або надання доступу до цифрових систем.

“Ми оцінюємо, що ця діяльність має високий рівень загрози для інституцій і агенцій ЄС”, — йдеться в повідомленні групи реагування на надзвичайні ситуації в кіберпространстві ЄС (CERT-EU) у примітці для обмеженого розповсюдження.

Fancy Bear, також відома як APT28, є пов’язаною з російською розвідкою хакерською групою, яка, за словами фахівців у Сполучених Штатах, стоїть за хакерськими атаками Національного комітету Демократичної партії 2016 року, що сприяли перемозі Дональда Трампа на виборах. Група також потрапила під санкції з боку влади ЄС 2020 року за хакерську атаку на німецький Бундестаг 2015-го.

Група “використовує різні документи-приманки, щоб заманити жертв, включно із протоколами засідань підкомітету Європейського парламенту та звітом спеціального комітету Організації Об’єднаних Націй”, — йдеться в записці.

Це попередження надійшло на тлі посилення занепокоєння, що європейські вибори наступного року стануть мішенню хакерських груп із країн із програмою кібернаступу на Європу, таких як Росія та Китай. Заначимо, що виборці ЄС підуть до дільниць у червні 2024 року.

Російські державні хакерські групи роками уражають європейські країни кібератаками, кібершпигунством і кампаніями з дезінформації, що країни ЄС вважають спробами зірвати свою внутрішню політику та дипломатичну позицію.

Зокрема, Fancy Bear спеціалізується на проникненні в урядові та критично важливі галузеві організації на Заході та використанні зламаної інформації для підриву політики.

Тим часом в Україні від початку великої російсько-української війни фахівці заблокували 76 ботоферм з аудиторією три мільйони фейкових акаунтів.

Читайте також:

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *