У Китаї спалах невідомої пневмонії серед дітей – чи пошириться епідемія за межі КНР

На півночі Китаю різко зросла кількість випадків респіраторних захворювань, особливо серед дітей, що спричинило дискусії про загрозу нової пандемії через чотири роки після того, як у країні вперше з'явився COVID-19.

Про це повідомляє Independent.

Китай сколихнула хвиля незрозумілих респіраторних захворювань серед дітей, що змушує світових вчених поспішати з’ясувати причину – і визначити, чи може захворювання поширитися далі.

Китайські органи охорони здоров'я 13 листопада заявили, що зростання захворюваності є поєднанням уже відомих вірусів і пов'язане з першим повним сезоном застуди в країні після зняття суворих обмежень щодо Covid торік у грудні та циркуляцією відомих патогенів, включно з грипом, мікоплазмовою пневмоніюю, респіраторно-синцитіальним вірусом (РСВ) та SARS-CoV-2 – вірусом, що викликає COVID-19.

Всесвітня організація охорони здоров’я та Міжнародне товариство з проблем інфекційних хвороб висловили занепокоєння і надіслали до Китаю відповідні запити.

“Зі спалахом пневмонії в Китаї дитячі лікарні в Пекіні, Ляоніні та інших місцях були переповнені хворими дітьми, а школи та класи були на межі призупинення навчання”, – пише видання.

Міністерство охорони здоров’я Китаю попросило місцеву владу збільшити кількість клінік для лікування лихоманки, але органи охорони здоров’я наполягають, що не виявили “незвичайних або нових захворювань” і стверджують, що хвиля захворювань пов’язана з одночасною циркуляцією кількох типів патогенів, найпоширенішим з яких є грип.

Наразі недостатньо даних, щоб висунути остаточний вердикт щодо таємничої хвилі захворювання у Китаї. Експерти у Великій Британії підкреслили, що наразі немає доказів того, що в цьому винен новий вірус.

Натомість, найімовірніше, це пов’язано зі скасуванням Китаєм обмежень щодо Covid торік у грудні, а також може бути опосередковано пов’язано з епідемією серйозного гепатиту, яка спостерігалася у сотень дітей у Британії минулого року.

“Я не збираюся натискати кнопку паніки щодо пандемії на основі того, що ми знаємо на цей момент, але я буду дуже зацікавлений побачити оцінку ВООЗ після цього”, – заявив провідний експерт з охорони здоров’я Браян Макклоскі.

Доктор Занія Стаматакі, вірусний імунолог із Бірмінгемського університету, вважає: “Наразі немає доказів того, що збільшення випадків дитячої пневмонії в Китаї може бути спричинене новим вірусом”.

На рентгенівських знімках грудної клітки деяких пацієнтів виявили легеневі вузлики – аномальні новоутворення.

За словами одного з професорів, це зазвичай вказує на бактеріальну, а не вірусну причину”.

Легеневі вузлики можна помітити у дітей з бактеріальною пневмонією, тоді як вторинні бактеріальні інфекції у тих, хто хворіє на грип, також можуть спричинити “плямисті зміни” на рентгенівських знімках грудної клітки, сказав він, додавши: “Також може існувати більше, ніж одна інфекційна причина поточної пневмонії”.

Багато експертів також підкреслили той факт, що Китай вступає в першу зиму після скасування багаторічних карантинних заходів торік у грудні, які, за словами професора Баллу, “мабуть, різко зменшили циркуляцію респіраторних мікробів і, отже, знизили імунітет до ендемічних мікробів”.

“Інші країни, включно з Великою Британією, зазнали великих хвиль респіраторних інфекцій і госпіталізацій дітей під час першої зими після скасування пандемічних обмежень. Оскільки Китай пережив набагато довший і суворіший карантин, ніж практично будь-яка інша країна, передбачалося, що хвилі “виходу з карантину” можуть бути значними в Китаї. Поточна хвиля в країні, ймовірно, викликана різними респіраторними патогенами, такими як RSV або грип”, – сказав професор Баллу.

Професор Девід Гейманн із Лондонської школи гігієни та тропічної медицини погодився, що за хвилею хвороби, ймовірно, стоять сезонні інфекції, але додав, що завдання полягає в тому, щоб “розпізнати спалахи та визначити причину”.

Нагадаємо, у ВООЗ прокоментували ситуацію у Китаї.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *