Яку постільну білизну варто купувати: названо найкращу тканину без ковтунців і зачіпок

Вибір постільної білизни – ще те завдання. Адже хочеться, щоб тканина була якісною та приємною на дотик, без ковтунців і зачіпок, і не линяла. Розповідаємо, як правильно вибирати постільну білизну найвищої якості, щоб вона була приємною на дотик, не втрачала свого кольору і служила дуже довго.

Як вибрати постільну білизну: варіанти матеріалу

Надаємо перелік найпоширеніших матеріалів, з яких виготовляється білизна, щоб вам було легше зрозуміти всі її переваги й недоліки.

  • Бавовна. Це найпопулярніший матеріал для постільних комплектів. Бавовна не вилиняє під час прання, не порветься, вона чудово вбирає вологу. Втім, треба бути обережними, щоб така постіль не сіла, оскільки за високих температур під час прання вона може зменшитися в розмірі. Така постіль якісна, тому не з дешевих, до того ж вона мнеться, її потрібно буде прасувати.
  • Поліестер. Плюси такої білизни в тому, що вона недорога, може бути будь-якого кольору, не мнеться і не сідає. До того ж така постіль довго залишається яскравою, добре вбирає вологу й запахи. Але варто враховувати, що синтетична тканина не дихає, тому на ній погано буде спати у спеку.
  • Шовк. Це білизна класу люкс, тому коштує вона дорого, зате має розкішний і багатий вигляд. Найкраще шовкова постіль підходить людям, які мають алергічні реакції, бо шовк найменше збирає бактерій. Однак на такій постелі незручно спати, оскільки вона ковзає. А ще шовк не можна замочувати, відбілювати, відтискати і прасувати за високих температур.
  • Віскоза. Така постільна білизна виготовлена із целюлози, завдяки чому вона приємна на дотик. Ця тканина чудово дихає, але не дуже добре вбирає вологу, тому не підходить для літа. Віскозу не можна прати в гарячій воді, на високих обертах, також не варто її відбілювати.
  • Льон. Це дуже приємна для тіла тканина, водночас екологічна та якісна, бо витримує багаторазове прання. Така постіль має високу терморегуляцію: у спекотну погоду на ній не жарко, а в холодну – тепло. До того ж на лляній білизні не утворюються ковтунці. Коштуватиме така постільна білизна дорожче, ніж бавовняна. До того ж вона дуже мнеться.

Яка постільна білизна краща за якістю: варіанти плетіння ниток

Досить часто виробники постільної білизни зазначають у складі не матеріал, з якого виготовлений комплект, а саме плетіння нитки. Існують кілька варіантів плетіння.

  • Сатин. Цей матеріал виготовляється з двох видів ниток, де виворіт – шорсткий, а лицьовий бік – гладкий. Сатин приємніший на дотик, ніж бязь, приємний до тіла. Сатинова постіль буде непоганою для зими, але влітку на ній буде спекотно. Цю білизну треба правильно прати, інакше на ній утворяться ковтунці й зачіпки. Таке плетіння зустрічається в комплектах із бавовни, віскози та поліестеру.
  • Бязь. У цієї тканини плетіння буде хрест-навхрест, якщо її торкнутися – вона шорстка. Бязь невибаглива в догляді, коштує недорого, добре зберігає тепло і пропускає повітря. Найчастіше таку постільну білизну роблять із бавовни.
  • Поплін. Ця тканина має таке саме плетіння, як і бязь, але нитки у неї різної товщини. Тому постільна білизна тонкіша, блискучіша і приємна до тіла. Поплін значно товщий, ніж сатин, але дешевший, тому це найкращий варіант у такому ціновому сегменті.
  • Трикотаж. З такого матеріалу виготовляють простирадла на гумці, але також є комплекти. Цей матеріал дуже якісний, гіпоалергенний, добре тягнеться. Якщо бавовняний трикотаж дорожчий, отже, він якісніший. Чим дешевша така білизна, тим швидше вона вкриється зачіпками і ковтунцями.

Читайте також:

Як легко вивести плями від кави: застарілий бруд зникне за хвилину

Щоб одяг не втрачав насичений темний колір, для прання потрібно вибирати цей режим

Як відмити скляний посуд від застарілого бруду і жиру: підручні засоби з ефектом глибокого чищення

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *