Шість років не могла їсти та худнула на очах: у Львові успішно прооперували жінку, яка миттєво втрачала вагу

Львівські хірурги прооперували пацієнтку з м’язовою аномалією між стравоходом і шлунком, яка шість років не могла нормально харчуватися. Кожний ковток спричиняв нудоту, тож вона худнула на очах.

Про цей випадок розповіли лікарі Першого медичного об'єднання Львова.

31-річній Любові Прокопенко з Черкас шість років намагалася встановити діагноз. Кожен прийом їжі провокував у неї блювоту. Найважчим став для неї 2023 рік, впродовж якого жінка стратила втратила 10 кілограмів. 

Вона роками шукала спеціалістів, які допомогли б їй одужати.

“Жодні обстеження не давали результату: лікарі не могли поставити діагноз. Ба більше, жінку скеровували до психіатрів. Мовляв, вона собі щось надумала”, – розповідають фахівці Львова.

Що спричиняло нудоту та миттєву втрату ваги

Три роки тому медики встановили, що пацієнтка страждає через ахалазію стравоходу – розлад моторики органу, для якого характерна втрата перистальтики і неспроможність нижнього стравохідного сфінктера повністю розслаблятися у відповідь на ковтання.  

Оперувати жінку тоді не зважилися.

“Простими словами, стравохідний сфінктер замикався та не розтискався. У пацієнтки стравохід розширився до 6 сантиметрів, а місце звуження – сфінктер – був 4 міліметри. Це – критично вузький отвір, через який їжа не може потрапити у шлунок. Якщо б жінку не прооперували та не відновили змогу харчуватись, надалі вона б могла померти”, – пояснюють медики.

У Центрі хірургії Лікарні Святого Пантелеймона Любов Прокопенко оперували мініінвазивно. Операція тривала лише годину.

“Технічно операція є складною та ювелірною. Під час втручання хірурги розсікли м'язи, які затиснули отвір між стравоходом і шлунком, та сформували манжету, аби вміст стравоходу міг вільно проходити до шлунка та не повертався назад”, – зазначають лікарі.

Після втручання пацієнтка провела у лікарні лише три дні. Вона добре почувалася і її виписали.

“Вона не лише почала їсти, у неї з’явився апетит”, – розповів хірург Андрій Стасишин.

Нагадаємо, в Інституті Амосова в Києві провели унікальну операцію з порятунку воїна. Втручання виявилося складним, тому що уламок застряг у важливій структурі серця. 

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *