Україна виконала ще одну вимогу МВФ: про що йдеться

В середу, 27 грудня, Кабінет міністрів України затвердив Національну стратегію доходів на 2024-2030 роки, яка включає посилення фіскальної спроможності, адаптацію податкового та митного законодавства до стандартів ЄС, а також створення стимулів для післявоєнного відновлення й економічного зростання.

Як наголосив премʼєр-міністр Денис Шмигаль, ухвалення цього документа – це черговий структурний маяк програми співпраці з Міжнародним валютним фондом.

В Кабміні пояснили, що для досягнення цієї комплексної мети в рамках Стратегії передбачено створення надійної, прозорої та клієнтоорієнтованої системи в податковій і митній сферах, яка здатна забезпечити довіру громадян і бізнесу до державних інституцій.

“Реалізація Стратегії відбуватиметься послідовно. Спочатку заплановано внутрішню реформу податкових та митних органів, яка є ключовою для підготовки до подальших змін. Реформа полягає в обмеженні втручання контролювальних органів у діяльність бізнесу через консолідацію даних і перехід на роботу зі знеособленою інформацією. Далі має відбутися відновлення рівня довіри платників податків до органів, що є критичним для успішності нових податкових ініціатив”, – йдеться у повідомленні на офіційній сторінці Міністерства фінансів.

Денис Шмигаль зауважив, що уряду потрібно проробити величезний обсяг роботи, щоб гармонізувати українське законодавство з європейським і підвищити якість наших інституцій.

Раніше Україна взяла на себе зобов'язання за чотирма додатковими вимогами МВФ. Зокрема, Державна податкова служба та Державна митна служба повинні були розробити план дій із заходами, які будуть інтегровані до загальної Національної стратегії доходів.

Нагадаємо, 26 жовтня 2023 року президент Зеленський підписав закон про суворіший контроль за фінансами PEP (політично значущих осіб), що було однією з вимог МВФ.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *