Вийшов по цигарки – потрапив під обстріл: історії людей, які вижили під час ракетних ударів у Дніпрі

Минув тиждень після масованого ракетного обстрілу Дніпра, а в лікарнях досі залишаються понад 10 пацієнтів. 29 грудня росіяни вдарили по торговельному центру та пологовому будинку. Породіль і немовлят вдалося врятувати. Загалом атака забрала життя сімох містян, переважно перехожих. Ще 30 людей зазнали поранень.

Про це йдеться у сюжеті кореспондентки ТСН Ольги Павловської.

Вийшов по цигарки і потрапив під ракетний удар

25-річний Олександр Диденко залишає реанімацію – його життя нарешті поза загрозою.

“Вони мене витягнули з того світу. Зможу жити далі. І найголовніше – цілий буквально. У прямому сенсі слова”, – каже Олександр.

Олександр того дня поспішав вранці на роботу, та раптом змінив маршрут – вирішив на сусідній вулиці заскочити до крамниці по цигарки. За сто метрів пролунав вибух – ракета вдарила в пологовий.

“Куріння вбиває, пробачте!” – каже чоловік.

Що справи кепські, відчув одразу. На допомогу скривавленому чоловікові кинувся перехожий.

“Один хлопчик, який мені наклав чотири джгути. Зовсім пересічний перехожий. Також йому велика дяка! Перехожий, такий, як і я, випадково потрапив під цей обстріл, так і він – випадково мені трапився. Богдан його звати. Якщо він побачить, я йому дуже вдячний”, – наголошує Олександр.

Олександра одразу доправили до лікарні – і на операційний стіл.

“Він вижив лише завдяки майстерності наших хірургів. Оперували три бригади хірургів, які робили все можливе, щоб врятувати життя”, – каже медик.

Уламки зрешетили тіло. Хірургам довелося видалити пів метра кишківника.

Яка ситуація у пологовому, куди прилетіла ракета

Досі в тяжкому стані в реанімації ще один Олександр. Він зупинився на перехресті біля торговельного центру, коли по будівлі вдарила російська ракета. Після складних операцій він на постійному діалізі.

Торговельний центр після удару так і не відновив роботу. Пологовий на сусідній вулиці – також у руїнах.

“До цього це був будинок щастя, надії на майбутнє, а після цього – розпачу, хвилювання, ненависті до тих, хто до нас це направив”, – каже Ірина Кульбач, завідувачка акушерського відділення.

Саме вона наполягла, щоб усі пацієнти та медики вчасно пішли до укриття. Четверо немовлят із батьками та дванадцятеро вагітних, що були в пологовому під час ракетного удару, – усі вціліли.

“Ми просто промоніторили в телефоні і побачили, що неспокійно вночі, і тому спустили діток разом з батьками, хоча вони й не дуже хотіли, спустили вчасно до підвалу. Перший вибух був сильний – хитнулося, і все. Другий вибух – полетіли двері, де ми перебували, і ми бачили, що немає навпроти вже палат, нічого. Було скомандувано швидко до другої кімнати. Всі вискочили”, – каже Валентина Катрушова, медсестра.

Немовлят разом із породіллями забрали родичі та небайдужі. Добре почуваються й вагітні. Дванадцятеро ще ненароджених малюків, що пережили ракетний удар, зʼявляться на світ найближчим часом.

Побито всі приміщення пологового. Вціліла лише душова. Працівники лікарні вірять: заклад вдасться відновити.

“Будівля вистояла. А мені здається, що вистояла тільки тому, що, напевно, матері за нас молилися, ті, які у нас народили, ті, які планували народити. Я дуже сподіваюся, що пройде час і в цьому пологовому будинку знову лежатимуть вагітні жінки, будуть породіллі і будуть діточки”, – каже Ірина Кульбач, завідувачка акушерського відділення.

Обстеження конструкцій і вцілілого медобладнання ще попереду. Як і підрахунок, яких збитків завдала місту чергова атака росіян.

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: ⚡️ Гарячі новини за 5 січня 2024 року | Новини України

Нагадаємо, Дніпро було масовано атаковане ракетами. Зокрема, окупанти влучили в торговельний центр і пологовий будинок. Пошкоджено багатоповерхівки, магазини, лікарні та автомобілі.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *