8 продуктів, які допоможуть зберегти психіку та нерви: що треба їсти, щоб позбутися тривоги

Ми живемо в ті часи, коли нас постійно супроводжують стрес і напруженість. Постійні тривожні стани здатні отруїти життя і знесилюють. Втім, це доволі просто вирішити, якщо включити до свого раціону деякі продукти. Вони завдяки вмісту корисних речовин, вітамінів і сполук здатні нівелювати тривожність, знизити стрес і покращити настрій. Розповідаємо, що треба їсти, щоб позбутися тривоги та стресу.

Які продукти знімають стрес, напруженість і тривожність

  • Пробіотичні та ферментовані продукти. Така їжа допомагає підтримувати мікрофлору кишківника, тому сприяє зниженню стресових станів, бо ключовий гормон, який покращує настрій – серотонін, – виробляється саме в кишечнику. До таких продуктів належать грецький йогурт, квашена капуста, комбуча, кімчі – ферментована страва, що готується з капусти і дайкона, різновиду редиски.
  • Продукти з великою часткою рослинної клітковини, які також живлять бактерії кишківника. Це овочі, фрукти, ягоди, цільні зерна, бобові тощо.
  • Продукти з високим вмістом магнію, який допомагає покращити якість сну та знімає тривожність. Магній міститься у жирній морській рибі, темному шоколаді та зелених овочах. Темний шоколад варто їсти невеликими порціями – четверта частина плитки знизить рівень стресу та зніме напруженість.
  • Вітамін D. Якщо ви маєте низький рівень цього вітаміну, то страждатимете від напруженості, стресу, тривоги та депресії. Вітамін D також необхідний для зміцнення імунітету. Він міститься у рибі, молочних продуктах, яйцях, морських водоростях і горіхах. Морську жирну рибу треба їсти принаймні двічі на тиждень, тоді ви забудете про стрес і тривожність.
  • Артишоки містять калій, магній, вітаміни С і К, рослинну клітковину, тому здатні захистити від стресу й перенапруження. Завдяки артишоку організм правильно реагує на стресові ситуації, тому не виникає жодних негативних наслідків для психічного здоров’я.
  • Яйця. Цей продукт містить багато вітамінів, мінералів, амінокислот та антиоксидантів, тому допомагає позбутися стресу і тривожності. Яйця багаті холіном – сполукою, яка захищає організм від перенапруженості та активує якісну роботу мозку, а також покращує настрій.
  • Мідії та устриці. Молюски мають високий вміст амінокислот, наприклад, таурин. Ця амінокислота у взаємодії з іншими сприяє виробленню дофаміну, який регулює реакцію організму на стрес. Таурин також має антидепресивну функцію. Ці молюски також багаті на вітаміни групи В, цинк, мідь, марганець і селен, які покращують настрій.
  • Петрушка. Ця трава має великий вміст антиоксидантів, які здатні знищувати нестабільні молекули – вільні радикали, що провокують багато хвороб, зокрема безсоння та депресію. А якщо вживати продукти з високим вмістом антиоксидантів, то можна запобігти надмірній тривожності. Людям, які мають симптоми хронічного стресу, треба їсти петрушку, адже вона багата каротиноїдами, флавоноїдами і фітоцидами, сполуками з великою антиоксидантною дією.

Читайте також:

5 чаїв, які допомагають без зайвих зусиль позбутися жиру на животі та сідницях

5 “корисних” звичок, які можуть завдати непоправної шкоди зовнішності та здоров’ю

Голова більше не болітиме: лікарі назвали найкращі продукти від мігрені

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *