Росія залишила пів Польщі без GPS: що сталося і як це оцінили експерти

Над частиною території Польщі зник сигнал GPS і за цими збоями в регіоні Балтійського моря може стояти Росія.

Про зникнення сигналу повідомив польський сайт Epoznan.

Мапа збоїв, доступна на сайті gpsjam.org, демонструє, що 17 січня на великій частині території Польщі були збої в сигналі GPS. До зони вимкнення GPS частково потрапило місто Познань. Водночас у районі міст Піла та Конів сигнал був повністю відсутній.

Це не перший такий інцидент за останні дні. Схожі проблеми фіксувалися у Фінляндії та Естонії.

Керівник сайту gpsjam.org Джон Вайзмен заявив, що це може бути навмисна спроба глушіння сигналу GPS або військові навчання.

На сайті Cyberdefence24.pl повідомляється, що збої збігаються з теоретичним діапазоном дії російських систем РЕБ, розташованих у Калінінградській області.

Хоча офіційної інформації про причини збоїв GPS поки що немає, експерти підозрюють, що за збоями системи в регіоні Балтійського моря може стояти Росія, повідомляє польский сайт Radio Eska.

Читайте провідні новини дня:

“Раніше ми робили такі зауваження у зв’язку з російськими військовими навчаннями. Я вважаю, що це приклад гібридних дій, спрямованих на створення невизначеності”, – розповів голова Служби військової розвідки та безпеки Швеції Томас Нільссон.

З цією думкою погодився підполковник Йоакім Паасіківі – викладач військової стратегії Шведського університету оборони. Він сказав, що збої могли бути “свого роду тестом”, перш ніж Росія використає їх у “сірій зоні” або гібридній війні.

“Це може бути початком неприємної ескалації. Якби супутники були знищені, це вплинуло б на значну частину ІТ-систем та економіку”, – попередив Паасіківі.

Нагадаємо, напередодні прем'єрка Естонії Кая Каллас припустила, що саме Росія стоїть за нещодавньою хвилею збоїв у роботі GPS-навігації у південній частині Балтійського моря. Однак, за словами Каллас, це, схоже, не було навмисно скеровано на членів НАТО.

Читайте також:

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *