Турецький парламент схвалив вступ Швеції до НАТО

Великі національні збори Туреччини після кількагодинних дебатів схвалили ратифікацію протоколу про вступ Швеції до Північноатлантичного Альянсу.

Про це йдеться у повідомленні Bloomberg.

Тепер документ має підписати президент Ердоган. Після цього Угорщина залишиться єдиною державою-членом НАТО, яка досі не схвалила приєднання Швеції.

“Цей крок ставить Швецію на порозі реалізації своєї мети – стати 32-м членом Організації північноатлантичного договору через рік і вісім місяців після подання заявки, яка ознаменувала поворот у її оборонній політиці. Рухаючись у ногу із сусідньою Фінляндією, у травні 2022 року Стокгольм дійшов висновку, що вступ до Альянсу буде найкращим способом стримування будь-якої агресії Росії після її вторгнення до України. Фінляндія приєдналася до НАТО у квітні”, – йдеться у повідомленні.

Вступ Швеції зміцнить НАТО, зміцнить її північне охоплення та покращить її здатність захищати східний фланг.

Раніше Швеція та Фінляндія уникали членства у військових альянсах, поки воєнні дії російського президента Володимира Путіна не змінили це.

З-поміж 346 депутатів Туреччини вступ Швеції до Альянсу підтримали 287, ще 35 проголосували проти, решта депутатів утрималася.

Схвалення вступу Швеції до НАТО в турецькому парламенті було оформлене у три рішення, за які голосували окремо. Цьому передували численні виступи депутатів усіх шести парламентських фракцій Туреччини.

Досі, окрім Туреччини, вступ Швеції до НАТО не схвалила Угорщина, яка обіцяла, що буде “не останньою” в цьому процесі.

Нагадаємо, Туреччина зрештою взялася за розгляд протоколу про приєднання Швеції до НАТО після більш ніж року затримок, які погіршили відносини Анкари із західними союзниками.

Читайте також:

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *