Воїни ЗСУ розповіли про унікальний український дрон: він виявляє танки, артилерію окупантів з РФ

Дрон українського виробництва “Лелека” здатен залітати вглиб ворога до 30 кілометрів. Він виявляє позиції та техніку противника і коригує вогонь нашої артилерії.

Про це йдеться у сюжеті кореспондентки ТСН Алли Хоцянівської.

Як воює дрон “Лелека”

Пілоти кажуть, що сонячний день – ідеальні умови для аеророзвідки. Олексій зазначає, що дрон “Лелека” має різні режими керування. Військовий жартує – у цій справі він старий-новий. Був пілотом “Лелеки” на початку вторгнення, згодом перейшов у піші групи, після двох поранень та висновку ВЛК знову повернувся до цієї пташки.

“Досить хороший радіус дії, час польоту теж досить великий, в управлінні не важка. З пульта зліт і посадка. За це ми її і любимо”, – каже пілот. 

6-ти кілограмовий птах, розмахом крил майже у два метри здатний залітати вглиб ворога до 30 кілометрів. Камера з кілометрової висоти фіксує усе, що бачить на 360 градусів. Працює і вдень, і вночі, каже команди відділення Сергій.

Завдяки “Лелеці” воїни ЗСУ знаходили і танки, і склад боєприпасів, і ворожу артилерію. 

За маршрутом дрона слідкують із переобладнаної автівки. На великому моніторі в режимі реального часу пілоти бачать позиції ворога в районі Бахмута, Кліщіївки та далі на схід. Отримані координати передають іншим підрозділам і коригують вогонь артилерії.

Воїни ЗСУ хвалять британську гармату L119

Завдяки аеророзвідці гармаші 80-ї окремої десантно-штурмової бригади відпрацьовують по скупченню ворожої піхоти.  Боєць на позивний “Пилипко” хвалить британську гармату L119, яка працює по позиції ворога. 

“Дуже точна гармата, служить нам добре, аби більше снарядів було”, – каже захисник України. 

Працюють снарядами калібру 105 міліметрів. Каже, гаубиця легка в обслуговуванні, мобільна, добре маскується, її важко вистежити ворогу.

Командир гармати “Сивий” каже, що цієї ночі вони працювали по позиції ворога в районі Кліщіївки. Звідти окупанти  пробували йти на штурм.

“Є в них бліндаж, доволі непогано обладнаний і вони там зосереджуються. Вони заходять малими групами по 2-3 чоловіка і намагаються штурмувати. Загалом за ніч це може бути 15-20 чоловік, спроба зайти і спроба  організувати штурм наших позицій, але їм нічого не вдається”, – каже “Сивий”. 

Сивий додає, гаубиця L119 – ідеальна зброя для прикриття нашої піхоти. Та головне – щоби було чим прикривати.

Ворог весь час намагається  вистежити “Лелеку”. РЕБ глушить сигнал. Пілоти зізнаються – пташку вже доводилось садити навпомацки. Також ворог втручався у мозок дрона. Було й таке, що  пташці прострелили крило.

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео:  Від “Лелеки” не сховаються! Як артилерія нищить росіян і відбиває штурми під Кліщіївкою

Нагадаємо, очевидці розповіли про масовані обстріли Харкова та Києва і наслідки ударів

Читайте також: 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *