Росія знову модернізувала бойову частину “Shahed-136”: що змінили у дроні (фото)

Ударні безпілотники типу “Shahed-136” отримали нову версію бойової частини російського виробництва. Нова бойова частина має індекс “БСТ-52” та є продовженням попередньої з індексом “МСНИ”. Під час модернізації вона отримала додатковий кумулятивний і запалювальний (термічний) ефекти. Це вже третя версія російської бойової частини після появи в липні 2023 року бойових частин з індексом “БСФ”.

Про це повідомляє видання Defense Express з посиланням на інформацію з власних джерел.

Нова бойова частина безпілотника була знайдена на “чорному” Shahed-136, який ворог використав днями та який був збитий Силами оборони України.

“Маркування нової бойової частини містить індекс “БСТ-52”, а також містить номер 206-2-23, який вказує на те, що вона була вироблена 2023 року. Про точне значення “206-2″ можливо буде говорити лише після отримання більшої кількості даних для аналізу”, – пише видання.

Що змінилося

Бойова частина отримала кумулятивну виїмку, яка й відповідає за створення кумулятивного струменя.

Водночас найнебезпечнішим є додатковий термічний ефект під час вибуху модернізованого “Шахеда”, який забезпечується встановленими всередину бойової частини запалювальними елементами. Ймовірно, йдеться про термітні “шашки”.

“Загалом спроба створити настільки різноманітну за ефектами бойову частину в РФ у цілому чимось наслідує оригінальну бойову частину Shahed-136 іранського виробництва. Вона мала велику кількість кумулятивних воронок, що прямо вказувало на нерозуміння її розробниками фізичних процесів утворення кумулятивного струменя, а також готові елементи ураження. Водночас такі бойові частини з індексом “БСФ”, які, найімовірніше, використовуються в інших російських ракетах, вже не помічаються”, – розповіли експерти.

Ймовірно,”БСТ-52″ в майбутньому також замінить “МСНИ”, яка радше також є штатною бойовою частиною іншої російської ракети. Поки все вказує на те, що бойова частина з індексом “БСТ-52” є спеціально розробленою для Shahed бойовою частиною.

Нагадаємо, восени Росія почала запускати по Україні чорні Shahed. Як пояснив речник Повітряних сил Юрій Ігнат, росіяни використовують чорний колір, щоб замаскувати БпЛА в нічному небі.

Читайте також провідні новини дня:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *