Масований обстріл: що могло бути ціллю Путіна і навіщо ракета летіла до кордону з Польщею

Росія знову завдала масованого удару по Україні. Ворог здійснив серію ударів 7 лютого, використовуючи ударні БпЛА, крилаті, балістичні та зенітні керовані ракети. Одною з основних цілей став Київ.

Терор проти цивільних людей

Цілями росіян у столиці стали дві високовольтні лінії та теплотраса у Дніпровському районі. Електропостачання вже відновлено, а тепло споживачам обіцяють повернути до кінця доби.

В Голосіївському районі уламки російської ракети влучили в будівлю СТО, знищивши декілька десятків автомобілів. Також постраждав багатоповерховий будинок, де спалахнула масштабна пожежа. Полум’я охопило верхні поверхи 18-поверхової житлової будівлі. Внаслідок ворожої атаки загинуло четверо мешканців будинку, 40 людей зазнали поранень, серед них і вагітна жінка.

Росіяни вкотре довели, що вони звичайні терористи, які нищать цивільні об’єкти та людей в Україні.

“Для атаки ворог застосував практично всі наявні у нього засоби повітряного нападу – “Шахеди”, балістичні, крилаті, зенітні керовані ракети. Для завдавання удару ворог використовував пускові платформи літаків Ту-95МС та Ту-22М3 для запуску високошвидкісних ракет”, – розповідає сайту ТСН.ua Ігор Романенко, військовий експерт, генерал-лейтенант у відставці, заступник начальника Генерального штабу (2006-2010 рр).

Шукають шпарину в обороні

Військовий експерт додає, що ворог завдавав по Україні саме комбінованого удару.

Багатьох здивувало, що спочатку крилаті ракети пройшли повз Київ і певний час маневрували над Вінницькою та Хмельницькою областями, а потім взяли курс на столицю.

“Київ від самого початку був ціллю, просто ворог вирішив не атакувати зі сходу або з півночі, де на них могли чекати наші засоби ППО, а вдарити саме з південно-західного напрямку, шукаючи хоча б якусь шпарину. Звісно, що такі маневри виснажують ППО, збивають пильність. Це ще раз свідчить про те, що окупанти постійно шукають можливості для ефективного завдавання ударів по Києву”, – розповідає Ігор Романенко.

Пропускаємо балістику

Він додає, що росіянами для атаки було використано 64 засоби повітряного нападу різного типу – чимала кількість. До речі, сили протиповітряної оборони знищили 44 цілі.

“Більше всього знищено саме “Шахедів” і крилатих ракет, а ось балістика ворога залишається важкою ціллю для наших протиракетних комплексів. Їхню кількість і боєздатність потрібно постійно посилювати, щоб ворогові не вдавалося її виснажувати будь-якими маневрами та хитрощами”, – каже Ігор Романенко.

Київ атакували новою зброєю?

Сьогодні вранці росіяни могли атакувати Київ новою ракетою 3М22 “Циркон”. Вона залишила глибоку вирву у Дніпровському районі. В Мережі публікують фото деталей від ракети з маркуванням.

“Циркон” – перспективна протикорабельна гіперзвукова крилата ракета з гіперзвуковою повітряно-реактивною рушійною установкою, що перебуває на етапі розробки та випробувань у Росії.

За характеристиками – це гібрид “Кинджала” та “Онікса”. Її могли запустити по Києву з підводного човна або з пускової установки.

“Таке цілком можливо. “Циркон” – це для росіян нова ракета, вона має потужну швидкість. Прогнозувалося, що росіяни можуть їх використовувати. Це більше корабельна ракета. Знаю, що Путін особисто відправляв на бойове чергування військовий корабель з цими ракетами. Після цього були випробування, вона швидша від російської ракети “Іскандер-М”. Тому складніша для знищення”, – зауважує Ігор Романенко.

Що було ціллю в Києві

Експерт каже, що навряд чи цього разу ціллю ворога у столиці були енергетичні об’єкти. Від минулого року окупанти побачили, що ця тактика малоефективна – українців цим не налякаєш.

За словами Романенка, Путін насамперед хоче досягти результатів на фронті, тому вони б’ють “Шахедами” по об’єктах безпосередньо на лінії зіткнення і по військових об’єктах на території України.

“В Києві їх цікавлять “центри ухвалення рішень”, підприємства вітчизняного ВПК, а також аеродроми, де є літаки, які спроможні бути носіями ракет Scalpel і Storm Shadow, які для них найболючіші та ефективно їх знищують. Тому цілі для своїх ракет росіяни ретельно коригують, а рішення щодо завдавання удару ухвалює сам Путін“, – зазначає Ігор Романенко.

Навіщо провокують Польщу

Підчас ранкової атаки російська крилата ракета наблизилася до кордону з Польщею, але за 20 кілометрів різко змінила напрямок на Львівщину. Звісно, що на подію відреагували польські військові – підняли в повітря F-16.

“Росіяни зацікавлені в тому, щоб у світі виникало якомога більше конфліктів, щоб відволікти увагу від України. Вони активно сприяли та роздмухували військовий конфлікт в Ізраїлі, підігруючи терористам з Палестини. А ракети росіян уже прилітали до Польщі, Румунії та Молдови. Серед цих країн поляки у військовому плані найбільше підготовлені, тому, гадаю, росіяни їх провокують такими діями, щоб підвищити градус напруженості. Тому ракета на кордоні з Польщею – це наперед спланована провокація“, – розповідає Ігор Романенко.

Чи будуть нові атаки

Військовий експерт каже, що треба готуватися до повторення атак ворога.

“На жаль, нові атаки будуть. Ворог збирається з силами і буде продовжувати атаки, щойно цього почне вимагати Путін. Використані сьогодні 64 повітряні засоби нападу – це чимала кількість, їх необхідно відновлювати – купувати або виробляти. А ще розробляти стратегію для нової атаки.

Путін на цьому не зупиниться, російська пропаганда вже втовкмачила в голови росіян, що вони воюють ледь не з усім світом, принаймні з 50-ма країнами, які підтримують Україну. Тому не варто себе тішити ілюзіями, що ось вони використали ракети і все закінчиться, ні – вони будуть продовжувати атакувати. Тому нам потрібно зміцнювати потенціал протиповітряної та протиракетної оборони“, – підсумовує Ігор Романенко.

Раніше сайт ТСН.ua розповідав про масований обстріл Києва “Кинджалами”: чого хоче Путін та чи будуть нові ракетні удари.

Читайте також:

Нові блокпости в Києві: в КМВА пояснили, чим займаються поліція та інші підрозділи

Дочекалися морозів: що було ціллю під час масованого обстрілу України та для кого Путін береже “Кинджали”

Мобілізація в Україні: чи можуть чоловікові, який проігнорував повістку, заблокувати право на майно

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *