Чому ППО збиває “Шахеди” та ракети над містами: Жданов доступно пояснив

Українські Сили протиповітряної оборони змушені збивати “Шахеди” та ракети над містами. Через це уламки від них однаково падають на місто.

Військовий експерт Олег Жданов у коментарі сайту ТСН.ua доступно пояснив, чому це наразі неможливо робити в передмісті, щоб убезпечити мешканців, та що потрібно, щоб краще захистити міста.

За його словами, найефективніше з БпЛА борються тактичні засоби близького радіусу дії.

“Наприклад, якщо брати Gepard, то в нього чотири кілометри праворуч, чотири кілометри ліворуч — вісім кілометрів. На 30% треба перекрити його сусіднім Gepard, щоб ефективність була найбільшою. Тобто поставити, де один. Це буде вже не вісім кілометрів відстань між  Gepard, а десь шість. І тепер уявіть собі  Одесу, Дніпро чи Київ. Щоб створити суцільне кільце на відстані 10-15 кілометрів від міста, який це радіус? І скільки треба установок, щоб зробити це щільне кільце? Це неймовірна кількість. От у цьому і проблема”, — пояснив військовий експерт.

На сьогодні ми не можемо створити таку кільцеву і глибоко ешелоновану оборону з різних типів засобів навколо наших міст. Олег Жданов каже, що єдиний спосіб посилити захист українських міст від російських “Шахедів” — просити засоби ППО у наших партнерів.

“Зараз кількість систем ППО дозволяє нам вести лише обʼєктовий захист. Це означає, що Gepard ставлять на обʼєкті. І він намагається збити все, що летить на нього, в радіусі чотирьох кілометрів. Відповідно уламки продовжують летіти. Так, вони вже збиті з курсу, частково відхилені від розрахункової точки цілі, але вони летять у бік цієї цілі. І тому вони падають або безпосередньо на об’єкт, або поряд із ним. Тому ми змушені збивати саме над містами”, — розповів Олег Жданов.

За його словами, в Україні борються з “Шахедами” всім, чим можна, починаючи від станкових кулеметів — це мобільні групи з прожекторами.

“Закінчуючи, коли критична ситуація і “Шахеди” прориваються, то тоді ми застосовуємо навіть такі засоби, як IRIS-T або NASAMS. Ми змушені витрачати дорогущі ракети, щоб не допустити влучання в обʼєкти. Якщо вони є. А так усе, що летить, все пускаємо”, — розповів військовий експерт.

Нагадаємо, українські засоби ППО почали збивати менше російських “Шахедів”, якими держава-агресорка атакує об’єкти на території України: аналітики назвали причину.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *