Як пишуть у виданні Express, лікарка Ширін Гушманд разом зі своїми колегами провела клінічне дослідження, в якому взяли участь 25 здорових людей похилого віку (60-70 років).
Учасники експерименту щодня впродовж восьми тижнів споживали 26 грамів ліофілізованого порошку полуниці, що є еквівалентом 2 порцій свіжої ягоди. Після цього був період виведення, коли учасники не приймали добавку. Він тривав 4 тижні. Потім вони знову приймали порошок упродовж 8 тижнів.
В цей період у учасників вимірювали когнітивну продуктивність, кардіометаболічний стан, окружність талії та артеріальний тиск.
Результати приголомшили. У тих, хто їв полуницю, наприкінці восьмитижневого періоду на 5,2% збільшилася швидкість оброблення когнітивних функцій. Також на 3,6% покращився систолічний артеріальний тиск.
За словами лікарки Гушманд, раніше опубліковані дослідження вже продемонстрували деякі переваги полуниці для здоров’я серцево-судинної системи в різних популяціях, тому новий експеримент чудово підтверджує деякі з цих висновків.
Лікарі впевнені, що проста зміна дієти, як-от додавання до свого щоденного раціону полуниці, може значно покращити здоров'я у літніх людей.
Читайте також: