Звідки постійно береться пил: що зробити, щоб він довго не осідав на поверхнях

З проблемою пилу у своїх помешканнях люди стикаються постійно. Але це зовсім не означає, що в оселі не прибирають. Пил може з’являтися з вентиляції, з відчинених вікон і дверей, заноситися разом зі взуттям. Розповідаємо, які проблеми зі здоров’ям може спровокувати поява пилу та які найкращі методи в боротьбі з цією проблемою, посилаючись на сайт Better Homes&Gardens.

Яка шкода пилу для організму людини

Якщо пилу в оселі занадто багато, це може стати причиною появи алергії, астми та захворювань шкіри. Пил складається з часточок мертвих клітин шкіри, бруду, волокон одягу й шерсті домашніх улюбленців. Цей коктейль вкрай негативно впливає на здоров’я. А ще в ньому можуть міститися сліди важких металів, хімікати, мікроби, мікропластик тощо. Тому пил може стати причиною хронічних хвороб і вірусних захворювань, які дуже стійкі до антибіотиків.

Звідки береться пил: розповсюджені причини його появи

Кількість пилу залежить від пори року, району проживання, наявності домашніх улюбленців і кількості мешканців квартири чи дому. Він може потрапляти через вікна, двері, вентиляцію, одяг, взуття і лапи тварин. Часте вологе прибирання не здатне убезпечити від цієї проблеми, і на це є кілька причин.

  • Висока вологість. Підвищений рівень вологості – це ідеальне середовище для цвілі та пилових кліщів. Професійні клінери в такому разі рекомендують користуватися кондиціонерами, які осушують повітря, зменшуючи вологість до 40-60%. Або можна робити частіше провітрювання кімнат.
  • Несправність вентиляційної системи. Пил, потрапляючи до помешкання, повинен всмоктуватися системою вентиляції. Втім, якщо будинок старий чи система несправна, він осідатиме на поверхнях в оселі. Тому вкрай важливо слідкувати за вентиляційною та опалювальною системами, регулярно змінювати повітряні фільтри, якщо такі є.
  • Зовнішні фактори. Якщо будинок стоїть біля дороги, де мало дерев і зелені, увесь пил з вулиці потраплятиме до помешкання. Тому треба слідкувати, щоб на будинку не було щілин і тріщин, варто регулярно чистити килими, штори та інший текстиль. Бо на таких речах пилу осідає найбільше.

Яка побутова техніка найкраще впорається з пилом

Найкращим помічником у домашньому прибиранні стане пилосос з водяним фільтром. Така модель чудово збирає пил і заважає його повторній появі. Окрім того, такі пилососи добре очищують повітря в помешканні, після прибирання в оселі пануватимуть чистота і свіжість.

Також варто користуватися поліролями для меблів. Це вкрай ефективні засоби проти осідання пилу.

Читайте також:

Жир і нагар зійдуть самі: як правильно чистити сковороди й каструлі, не пошкоджуючи поверхню

Білизна поверне свій первозданний колір: як покращити дію прального порошку в 10 разів

Як позбутися плям на столі від кави й чаю: ці підручні засоби миттєво впораються з проблемою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *