Продали авто та худобу: як люди з окупованих території повертаються до України через гуманітарний коридор

Українці з окупованих території під обстрілами повертають додому через гуманітарний коридор із РФ у Сумській області. Щодня через нього прибувають люди із окупованих сіл та містечок Донецької, Запорізької та Херсонської областей. В Україні ними опікуються волонтери, які надають транспорт, одяг та харчування, допомагають оформити виплати. 

Про це йдеться у сюжеті кореспондентки ТСН Вікторії Стрельцової. 

Родина з лівого берега Херсонщини повернулась до України

Українці розповідають, що вони їхали через окуповану Донеччину, а потім – Росію. Кілька кілометрів вони йшли пішки “сірим коридором”. Людей селять у шелтері на Харківщині, а звідси вони можуть поїхати, куди захочуть. 

Родина із лівого берега Херсонщини майже два роки прожили в інформаційній ізоляції, з собою вони привезли прапор України, хоч це було і небезпечно. За проукраїнську позицію ризикували життям. Їх примусово змушували оформлювати російські паспорти. Для подружжя це і стало останньою крапкою. Їхні паспорти затягані, порвані, зі слідами від взуття росіян, але з тризубом. Українці кажуть, що там окупанти постійно перевіряють паспорти, без цього там нічого неможливо зробити. 

Аби зібрати гроші на виїзд – продавали автівки та худобу. Квиток на автобус до кордону із Сумщиною коштує від 250 доларів.

Російські блокпости проходять не всі

З окупації вдалось втекти вже тисячам людей. Утім пройти через російські блокпости вдається не всім

“Людина рухалася 3 доби, вже їхала по окупованій території. Мабуть, це було з Херсона. Вона їхала, їхала і потім коли перетнула кордон Україна-Росія, тобто окупація-Росія і все… Ми не можемо її знайти. Бувають такі історії, що вони забирають людей на фільтрах своїх фсбшних і допит триває там 10 діб”, – каже керівник благодійного фонду “Шлях України” Віталій Дмитрюк. 

Жителі окупованої Херсонської та Запорізької області планують їхати жити у свої регіони, які неокуповані, щоб дочекатись на повернення додому.

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: ТСН 11:00 за 8 листопада 2023 року | Повний випуск новин

Нагадаємо, на кордоні Сумської області з Росією запрацював гуманітарний коридор

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *