Ракетна атака по Києву була актом відчаю росіян: Світан вказав на важливий момент

Після тривалої перерви росіяни вночі атакували ракетами Україну, всі цілі летіли на Київ. Українська протиповітряна оборона збила всі повітряні цілі, натомість росіяни, за оцінками аналітиків, витратили на цю атаку сотні тисяч доларів.

Чому попри повну відсутність воєнної логіки росіяни продовжують бити по мирних містах, пояснив військовий експерт, полковник ЗСУ в запасі та льотчик-інструктор Роман Світан у коментарі “24 Каналу”.

Атака по Києву

21 березня росіяни ракетами вдарили по Києву. Було збито 29 із 29 крилатих ракет та дві балістичні.

Однак внаслідок падіння уламків зафіксовані руйнування в столиці. Є декілька постраждалих, однак без летальних наслідків.

“Це не масована ракетна атака, а навіть нижче середньої. Масована така – це близько сотні цілей”, – пояснив Світан.

Експерт переконаний, що до масованої атаки росіяни можуть вдатися в будь-який момент, у них вистачає сил і засобів. Зараз перед противником стоїть лише питання в доцільності. Адже навіть ці три десятки ракет, що летіли на Київ, були збиті, і атака загалом виявилася безсенсовою.

“Це жест відчаю, щоб перекрити ті “санкції”, які останнім часом дрони накладають на російські НПЗ та військові об'єкти”, – додав аналітик.

Світан пояснив, що зараз наступальний потенціал росіяни на фронті втрачають, і для того, щоб хоч якось тримати в тонусі російське суспільство, вони вчиняють подібні атаки.

Попередня атака такого масштабу була 15 лютого. Велика перерва свідчить, що після збиття ворожого літака А-50 Росія втратила значні можливості в розвідуванні маршрутів для повітряних цілей.

Південний напрямок росіянам зараз надзвичайно складно розвідувати, тому ракети летіли на Київ. Також ця атака може бути пов'язана з активізацією роботи України по російській території.

Україні необхідні далекобійні ракети

Нідерланди виділяють допомогу Україні в розмірі 350 мільйонів євро на закупку дронів і ракет для F-16. Світан переконаний, сподіватися на те, що до цього пакета увійдуть ракети збільшеної дальності, варто, але однозначно цього сказати не можна.

Поки що партнери не оголошують, що разом з літаками F-16 передадуть серйозне наступальне озброєння. Наразі мовиться про захист українського неба.

“Сьогодні на Україну летіла 31 ракета, збивали їх над Києвом, а потрібно було над Курськом, Бєлгородом, щоб вони падали на своїй території”, – наголосив полковник у запасі.

Для того, щоб це здійснювати, на переконання Романа Світана, Україні необхідна авіація та дальні засоби ураження. Те ж саме стосується і пускових установок типу “Іскандер”. Щоб їх мінусувати, Україні необхідні далекобійні ракети JASSM та інші типи.

Більше читайте в матеріалі ТСН.ua: Загадковий свист ракети над Києвом: експерт пояснив, чим міг атакувати Путін і до чого тут “удар помсти”

Нагадаємо, росіяни влаштували масовану ракетну атаку по Києву та області в ніч проти 21 березня. Над містом та в районі столиці збили приблизно 30 російських ракет, зокрема й балістичні. Станом на ранок 21 березня відомо про 13 поранених киян.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *