Реєстр збитків від російської агресії: розпочато приймання першої категорії претензій

Реєстр збитків, завданих нападом Росії на Україну (RD4U), оголосив про початок приймання претензій на відшкодування збитків, спричинених війною.

Про це повідомила пресслужба Реєстру.

2 квітня в Гаазі в межах міністерської конференції “Відновлення справедливості для України” в присутності Генерального секретаря Ради Європи Марії Пейчинович-Бурич, керівників міжнародних організацій, міністрів та високопосадовців з понад 60 держав, оголошено про технічний запуск міжнародного Реєстру збитків та початок приймання заяв постраждалих від збройної агресії Російської Федерації. Цьому кроку передувало затвердження Конференцією Учасників правил і положень Реєстру, зокрема правил подання, обробки та внесення заяв і переліку категорій заяв, що підлягають включенню до Реєстру.

На першому етапі розпочинається приймання заяв лише в одній категорії – пошкодження або знищення житлової нерухомості.

Претензії щодо відшкодування за Іншими категоріями збитків почнуть приймати протягом року. Заяви прийматимуть не тільки від фізичних осіб, що постраждали від війни, але й від бізнесу та держави Україна. За кілька місяців планують відкрити приймання заяв щодо пошкодження або руйнування об'єктів критичної інфраструктури України, а також претензій від осіб, що найбільше постраждали від російської агресії.

Реєстр прийматиме заяви щодо більш ніж 40 категорій збитків, зокрема:

  • втрата життя;
  • тілесні ушкодження;
  • тортури;
  • сексуальне насильство;
  • примусова депортація;
  • втрата майна;
  • економічні збитки;
  • шкода, завдана історичній та культурній спадщині та навколишньому середовищу.

Очікується, що в категорії “пошкодження або знищення житлової нерухомості” буде подано від 300 до 600 тисяч претензій.

“Реєстр збитків – це перший крок на шляху впровадження механізму компенсації, і я захоплююся готовністю наших міжнародних партнерів – Ради Європи та всіх учасників та асоційованих членів Реєстру – піти на такий крок”, – заявила заступниця керівника Офісу Президента України та представниця України у Конференції учасників RD4U Ірина Мудра.

Виконавчий директор Реєстру збитків Маркіян Ключковський зазначив, що відтепер Реєстр збитків для України перетворюється з концептуальної ідеї на практичний інструмент. Він дозволить показати світові масштаби збитків, завданих Україні, і забезпечить справедливе їхнє відшкодування кожному, хто постраждав від війни.

“Дуже важливо визнати, що шлях до відшкодування збитків не буде швидким. Терміни його реалізації вимірюються роками, а не місяцями. Але будь-яка подорож починається з одного першого кроку. Від сьогодні, подавши претензію, люди в Україні нарешті зможуть зробити свій перший крок”, – заявив Маркіян Ключковський.

У Міністерстві юстиції України пояснили, що на першому етапі заяви можна буде подати на порталі Дія. Відшкодуванню підлягатимуть такі об'єкти нерухомості: 

  • приватний будинок; 
  • квартира; 
  • дачний будинок; 
  • садовий будинок; 
  • інше житлове приміщення.

“Для подання заяви треба бути власником майна, яке зареєстроване в Державному реєстрі речових прав (ДРРП), і мати Акт про обстеження від місцевої влади. Згодом заяви зможуть подати інші власники зруйнованого чи пошкодженого майна, зокрема  ті, чиє майно перебуває на тимчасово окупованих територіях”, – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, згодом з’явиться орган – комісія, яка оброблятиме інформацію з Реєстру збитків, й на її підставі ухвалюватиме рішення про суми компенсації.

Читайте також провідні новини дня:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *