Конференція з відновлення справедливості для України у Гаазі: що відомо про результати

У Гаазі відбулась конференція з відновлення справедливості для України. Шляхи подолання наслідків російської агресії обговорили представники європейських країн і міжнародних судів.

Про це йдеться у сюжеті кореспондентки ТСН Олександри Мітіної. 

На вході на конференцію з відновлення справедливості у Гаазі показали світлини зі зруйнованих українських міст. Тут зібралися представники понад пʼять десятків країн.

На конференції Зеленський знову нагадав про необхідність створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії –  переговори тривають вже два роки.

“Це єдине питання, в якому немає якогось практичного прогресу, а продовжується дискусія щодо параметрів трибуналу”, –  сказав міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. 

Найбільше зрушення – старт роботи міжнародного реєстру збитків, заявки до якого українці тепер можуть подати в “Дії”. Компенсаційний механізм теж розташовуватиметься в Гаазі. До його створення вже долучилися сорок чотири країни. Світові голоси потрібні, аби Росія таки заплатила за рахунками. У Єврокомісії знають, звідки найперше брати гроші.

“На цей момент у ЄС ми заморозили 27 мільярдів особистих активів росіян і понад 208 мільярдів державних активів Росіі. Це наша гарантія того, що одного дня все це можна буде використати для компенсацій”, – каже єврокомісар з питань юстиції Дідьє Рейндерс. 

На підсумковій пресконференції український міністр не мав задоволеного вигляду. Каже, переговори щодо створення трибуналу йдуть повільніше, ніж хотілося б Україні. 

“Якщо політики хочуть встановити справедливість, юристи і банкіри завжди знайдуть шлях. Якби було інакше, світ не побачив би Нюрнберзького процесу”, – пояснив Дмитро Кулеба. 

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: ТСН 07:00 за 3 квітня 2024 року | Повний випуск новин

Нагадаємо, Зеленський виступив з потужною промовою на конференції в Гаазі.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *