Франція відновила військовий завод часів Першої світової війни: що сказав Макрон про допомогу Україні

Франція знову відкрила завод часів ще Першої світової. На будівництві побував і президент країни Еммануель Макрон. Посадовець закликає до якнайшвидшого нарощування військових потужностей на тлі російської агресії і радить допомагати Києву більше з огляду на зволікання Вашингтону. 

Про це йдеться у сюжеті кореспондентки ТСН Оксани Ткаченко.

Завод у Бержераку постачав порох ще в часи Першої світової. У 2007-му підприємство демонтували, бо бракувало замовлень. Нині ж, у 2024-ому, війна в Україні змусила французів дати йому нове життя.

Президент Еммануель Макрон закладає одну із цеглин на офіційній церемонії відкриття будівництва. Посадовець наголошує – відновлення заводу є терміновим та необхідним для постачання артилерійських снарядів в Україну.

“Світ, у якому ми опинилися, не зникне із закінченням війни в Україні завтра. Адже нещодавно в Росії відбулося масове переозброєння. Тому по всій Європі ви можете нині побачити збільшення військових витрат і замовлень”, – сказав Макрон.

Підприємство відкриває компанія УРЕНКО – провідний європейський постачальник пороху та вибухових речовин. Завод обіцяють добудувати у наступному році. Виготовлятимуть по 1200 тонн продукції на рік. Враховуючи активні бойові дії у Європі, наразі замовлень у них так багато – що вистачать для безперебійної роботи до 2030 року. Зокрема, їхню продукцію використовуватимуть у САУ “Цезар”, які Париж від початку повномасштабки постачає Україні. Еммануель Макрон запевняє – настав час до реіндустріалізації Франції у військовій сфері.

Іще одна пропозиція французького керманича – виділити Україні додаткові 50 мільярдів євро в межах програми “Юкрейн Фасіліті”, поки Штати зволікають зі своєю допомогою. Наполягає – кинути Київ вони не можуть за жодних обставин, бо війна усього за за півтори тисячі кілометрів від Франції. А отже під загрозою – і безпека усієї Європи.

Сміливими та рішучими заявами у бік України та Росії очільник Франції почав дивувати світ останні кілька місяців. Макрон дорікає союзникам через боягузство – і навіть висунув припущення, що можна відправити до нашої країни війська, чим неабияк збурив партнерів по НАТО. Але поки політик голосно заявляє про себе як найпалкішого союзника України – сама Франція активно нарощує платежі за газ Росії.

Видання Politiko пише – лише за перші три місяці цього року – поставки російського скрапленого природного газу до Франції зросли більше, ніж у будь-яку іншу країну ЄС, порівняно з минулим роком. А загалом від початку року Париж заплатив Кремлю за постачання газу понад 600 мільйонів євро.

Як заявив Politiko один з європейськими дипломатів на умовах анонімності – не можна з одного боку бути жорстким стосовно Росії, а з іншого – виплачувати до її бюджету великі гроші.

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: ТСН 20:00 за 12 квітня 2024 року | Повний випуск новин

Нагадаємо, французька державна компанія Eurenco, яка виробляє вибухові речовини та боєприпаси значно збільшує виробничі потужності. У компанії обіцяють, що 80% її продукції піде на потреби України, а решта – для французької армії.

Читайте також: 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *