Кремль готується до тривалої війни?: навіщо Путін раптово звільнив Шойгу

Такого не було вже понад 10 років – Путін раптово оголосив масштабні зміни в лавах своїх же посіпак. Під руку диктаторові потрапило його найближче оточення, зокрема вже колишній міністр оборони РФ Сергій Шойгу. Наразі невідома доля ще однієї людини, яку тривалий час називали другою особою в РФ. Чому Путін раптово прибрав Шойгу, який очолював Міноборони РФ майже 12 років, хто його замінить і як це може вплинути на війну Росії проти України, йдеться в ексклюзиві Артема Зябкіна ТСН.ua.

Неочікуване рішення Путіна

Такого розвитку подій не очікували навіть самі росіяни – 12 травня 2024 року російський диктатор Путін, який не так давно сам себе “інавгурував” на новий термін, запропонував новий склад уряду РФ. Власне, більшість очікувано зберегла свої роками насиджені теплі місця, але були й сюрпризи, яких не очікував ніхто, навіть російські так звані “воєнкори”. Зокрема, Андрія Бєлоусова призначать міністром оборони.

Але до Бєлоусова повернемось трохи згодом. Спочатку поговоримо про Шойгу. Його після 12 років на чолі мінубивств РФ звідти “витурили”, про що повідомив речник Путіна Дмитро Пєсков. Шойгу ж знайшли нову посаду – він замінить одного з найнаближеніших силовиків Путіна – Миколу Патрушева, який до того очолював Раду безпеки РФ. Офіційно в Кремлі це рішення пояснили потребою в інноваціях в армії.

Хто замінить Шойгу

Тож від цього моменту детальніше. Хто замінить Шойгу? Хоча офіційно затвердити на цю посаду нового міністра ще має російський “Совєт Фєдєраціі”, але ж ми всі добре розуміємо, що все давно вирішено, якщо Путін уже озвучив свою “хотілку”.

Так-от, відомство тепер очолить цивільний держслужбовець Андрій Бєлоусов, який був першим заступником голови уряду РФ. Російські ЗМІ характеризують його як державника, що бачить “ворогів довкола Росії”. Бєлоусов відомий жорсткими поглядами – він виступає за розширену державну роль в економіці та її жорстке регулювання. А ще він уже двічі – 2018-го та 2021-го – намагався вилучити у бізнесу гроші для тієї ж таки держави. Росіяни серйозно описують його як прихильника ледь не планової економіки. Про це каже, зокрема, російський політолог Федір Крашенінніков.

“Власне, до армії, яка воює, приставили професійного і дуже вмотивованого бухгалтера й завгоспа, який з усією старанністю забезпечуватиме її всім необхідним. Так, економічні погляди Бєлоусова жахливі – він прихильник радянської планової економіки та іншої темряви. Але ж Путін його поставив не всією економікою керувати, а саме економікою військової машини, де радянські методи можуть виявитися цілком ефективними”, – каже Крашенінніков.

Не очікували такого кроку від Путіна навіть російські еліти. Про це принаймні твердять кремлівські джерела російського опозиційного видання “Важные истории”.

“Дуже прогресивно, цивільний міністр оборони. Найкращі світові практики, можна сказати”, – іронізує в розмові з “Важными историями” колишній співробітник Адміністрації президента.

“Путін – найгірший ейчар евер. Просто Шойгу став в умовах війни не потрібен: Путін давно з Герасимовим безпосередньо працює, кілька разів на день розмовляє. Зручно, що не заважає. Бєлоусов не претендуватиме на командування військами. Путін скопіював Зеленського з ексочільником Фонду держмайна України на посаді міністра оборони Рустемом Умєровим.

Це шок для всіх, передбачити було складно, але пояснити можна. Хід гросмейстерський. Міністр війська не рухає, наступальні операції не готує. Він має разом з урядом грамотно організувати робочі та логістичні процеси, забезпечити необхідне виробництво й постачання, зорієнтувати економіку на “СВО”, вичавити технологічний максимум з оборонки. Бєлоусов – близька до Путіна людина, довірена. Вже й у темі після безпілотників (курував цей напрямок і профільний нацпроєкт). Тепер з Мантуровим “нагне” економіку ще ближче до “СВО”, отже, це надовго”, – каже чинний федеральний російський чиновник.

Завдання для нового очільник Міноборони РФ

“Важные истории” також додають, що це рішення не про війну, а про держплан, цитуючи іншу російську політологиню Тетяну Станову. Бєлоусов має завдання перевести російську економіку на економіку війни. На це натянкув і речник Кремля Пєсков, заявивши, що російські витрати на війну майже сягнули радянських у відсотковому відношенні – близько 7% від ВВП. Експерти одноголосно сходяться на тому, що Путін остаточно обрав сценарій “війни в довгу”. Про це пише BBC.

“Під час переведення економіки країни на воєнні рейки, коли оборонка стає головним чинником, який не дає економіці впасти в умовах міжнародних санкцій, вибір Андрія Бєлоусова як нового міністра оборони може бути логічним кроком. Він говорить нам про те, що війна – це надовго, економіка на воєнних рейках – також, а жодного мирного майбутнього російський лідер для себе не планує.

Водночас важливо розуміти, що міністр оборони – посада адміністративна, а ось від того, кого призначать керувати Генеральним штабом, залежатиме подальший перебіг бойових дій.

Поки що Кремль говорить про те, що Валерій Герасимов залишається на своїй посаді, але відкритим залишається питання, як з нинішньою військовою вертикаллю спрацюється відомий своєю конфліктністю Бєлоусов”, – зазначає кореспондент ВВС Ілля Барабанов.

До того ж у BBC справедливо зазначають, що передбачити заміну Шойгу було важко, але ґрунт для цього все ж готували. Наприкінці квітня в Росії затримали заступника Шойгу Тимура Іванова та звинуватили в корупції. Раніше в ЗМІ писали, що він займався будівництвом для Міноборони РФ і “кришував” російське псевдовідновлення окупованого українського Маріуполя. Низка різних російський джерел повідомляє, що Путін особисто був стурбований рівнем корупції в Міноборони. Ну що тут скажеш – що посіяв, те й пожнеш. Путін сам вибудував таку систему.

Аналітики Інституту вивчення війни також погоджуються з тим, про що це новопризначення.

“Призначення Бєлоусова на посаду міністра оборони Росії є значним кроком у спробах Путіна створити повні економічні умови для тривалої війни. Бєлоусов не має військового досвіду та є економістом за фахом – він обіймав посаду міністра економічного розвитку Росії від 2012-го до 2013 року, після чого працював у сфері  економічного аналізу та прогнозування між 1981-м і 2006 роками”, – йдеться в повідомленні.

Чого очікувати українцям

Але як новопризначення може вплинути на Україну? Звісно, що будь-яка ефективна людина на чолі Міноборони РФ – це виклик для України та ЗСУ.

Але чи доведе свою ефективність Бєлоусов? На думку військового експерта Олександра Коваленка, все залежить від того, чи вдасться новому очільникові російського Міноборони дійсно реформувати відомство.

Цікаво й те, що, за словами Пєскова, не зовсім кинули й Шойгу. Він тепер у Раді безпеки РФ займатиметься також оборонкою, зокрема куруватиме роботу Федеральної служби з військово-технічного співробітництва РФ, а також буде заступником Путіна у Військово-промисловій комісії РФ. Куди ж дінуть Патрушева – невідомо.

Мережею ширилися чутки, що йому дадуть якусь фіктивну посаду, адже він друг Путіна, але втратив його довіру та авторитет. Варіантів тут два – йому вигадають нову нікому не потрібну посаду, як зробили це свого часу для Медведєва, або ж зроблять пожиттєвим сенатором.

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео:

ПУТІН РАПТОВО ЗВІЛЬНИВ ШОЙГУ! КРЕМЛЬ ГОТУЄТЬСЯ ДО ДОВГОЇ ВІЙНИ?!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *